От износител България бавно се превръща във вносител на електроенергия

...
От износител България бавно се превръща във вносител на електроенергия
Коментари Харесай

България внася повече ток, отколкото изнася

От експортьор България постепенно се трансформира във вносител на електрическа енергия

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
За първи път от десетилетия България е чист вносител на електрическа енергия. Оперативните данни на " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО) демонстрират, че за първите 19 дни страната е внесла с 35 694 MWh повече ток в сравнение с е изнеса.

Това се случва по чисто пазарни аргументи, а не тъй като наличните мощности не могат да задоволят търсенето - поради високите си цени създаваната електрическа енергия не може да бъде продадена на пазара и бива заместена от по-евтиния импорт. На процедура производството на електрическа енергия в страната е спаднало с съвсем 15% по отношение на същия интервал година по-рано и доста от централите не са натоварени даже до нормалните си равнища. Например държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " работи с под 50% от потенциала си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тази наклонност стартира още от пролетта на предходната година със непрекъснат спад на износа, като за цялата 2019 година експортът на ток беше с 25% по-малък по отношение на 2018-а.

Кой какъв брой създава

В момента ВЕЦ-овете безусловно не работят поради сухото време. От началото на годината активността им е спаднала с 48% по отношение на същия интервал на 2019 година При базовите централи - АЕЦ " Козлодуй " и ТЕЦ-овете понижението е с съвсем 14 на 100. В същото време има леко нараснали при ВЕИ, демонстрират още данните на ЕСО, само че заради дребния им дял в общото произвеждане това не оказва изключително въздействие.

Как вървят цените

Борсовите цени на тока в България остават най-високи в цяла Европа - в сегмента " Ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) за 21 януари цената e 60.86 евро/MWh.

Справка в уеб страницата www.energylive.cloud демонстрира, че в страни от района - Сърбия и Румъния токът се продава по към 55 евро/MWh, което допуска че вносът оттова ще продължи. В Гърция борсовата електрическа енергия е малко над 63 евро/MWh, само че в тази стойност влизат разнообразни софтуерни такси, които не се калкулират в цената, посочена за България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР