От Института за пазарна икономика предлагат алтернативен бюджет, с който

...
От Института за пазарна икономика предлагат алтернативен бюджет, с който
Коментари Харесай

Институтът за пазарна икономика пусна алтернативен бюджет

От Института за пазарна стопанска система оферират различен бюджет, с който България да догони европейските страни.

Данъчни тласъци при реинвестиране, понижаване на осигурителната тежест и смели промени са част от предложенията, обобщава Българска национална телевизия.

Комбинацията от тези ограничения ще докара както до повишаване на чистите разполагаеми приходи на семействата с над 5 милиарда лева, само че ще докара до изсветляване на част от заетостта, изясни Лъчезар Богданов, основен икономист в ИПИ.

От Института обръщат внимание, че българската промишленост е надхвърлила предкризисните равнища и по този индикатор се показва по-добре от страните в Европа.

Фокусът би трябвало да бъде ориентиран към напредък и догонване на останалите страни от Европа, а ограничения като 60/40 стават непотребни и се отстраняват в другите страни от съюза. Компенсациите за скъпата електрическа сила би трябвало да бъдат единствено краткосрочни.

Ако цените на електрическата енергия останат за дълъг интервал високи, в един миг бизнеса ще би трябвало да се нагоди или този който банкрутира просто ще банкрутира. Няма по какъв начин да компенсираме постоянно, изясни Петър Ганев, старши откривател в ИПИ.

От Института показват особеното развиване на източноевропейските страни и по какъв начин тези, които са създали най-значими промени са постигнали най-голямо благополучие. Така е преодоляна и демографската рецесия.

Има други източноевропейски страни, които не са с доста по-високи заплати от българската, само че те притеглят хора. Задържат своите жители млади и притеглят от други или прилежащи страни, добавя Лъчезар Богданов, основен икономист в ИПИ.

За да се случи това, би трябвало да има вложения, дейно разходване на обществените средства и политики създаващи удобна среда за живот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР