От Института за пазарна икономика изпратиха отворено писмо до премиера

...
От Института за пазарна икономика изпратиха отворено писмо до премиера
Коментари Харесай

От ИПИ искат 1/5 от данъците ни да остава в общините по постоянен адрес

От Института за пазарна стопанска система изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов за нуждата от преотстъпване на част от приходите от облагането на приходите на физическите лица на общините.

Вярваме, че е назрял моментът общините в България да получат част от това, което се генерира като данъчен доход от икономическата интензивност на локалните поданици, написа Ганев.

Предложението на ИПИ е, 1 /5 от приходите от облагането на приходите на физическите лица да бъде автоматизирано преотстъпвана към общините . Мотото е: " парите следват персоналната карта ", оферират от ИПИ.

По техни калкулации това е запас в границите на 800 млн. лева, който съвсем ще удвои личните данъчни доходи на общините без да се подвигат налозите. Преструктуриране на приходите, а не повишаване на налози с надбавка за общините, изясняват концепцията си от ИПИ. Целта е общините да получат повече личен запас, без да има ощетени от промяната .

" Надяваме се фискалната децентрализация да бъде припозната като главен приоритет на държавното управление ", написа в отвореното писмо до премиера и упованията са, че това може да се осъществя до половин година. Заедно със законодателни промени може да е реалност при приемането на държавния бюджет за 2021 година

" Вярваме, че сме обединени в желанието си районите в България да се развиват бързо и българските жители, без значение от тяхното местопребиваване, да покачват своя стандарт на живот ", написа старши откривателят на ИП Петър Ганев до премиера Борисов.
 ИПИ желаят 1/5 от налозите върху приходите да остават за общините
ИПИ желаят 1/5 от налозите върху приходите да остават за общините

Настояват за обвързване на общинския бюджет с действителната стопанска система

" Неизбежно, човек би се запитал: Защо всички общини, даже регионални центрове с съвсем нулева безработица, са непрекъснато с финансови усложнения и не могат със лични сили да трансформират обществената среда и качеството на живот на своите поданици ", написа Ганев.

С писмото си той подчертава за нужната данъчна промяна, при която част от приходите от подоходното облагане да отиде към общинските бюджети.

Тази промяна отива оттатък чисто финансовата рамка на бюджета и визира по-широк кръг от въпроси , в това число самото действие на демокрацията в България.
 Славчо Атанасов пита Горанов: Нареждате всеобщо повдигане на налозите?
Славчо Атанасов пита Горанов: Нареждате всеобщо повдигане на налозите?

Призовава новоизбраните кметове да не се поддават на това подстрекателство

" Недостатъчен общински бюджет за обезпечаване на локален превоз подкопава локалното развиване и стопира достъпа до работа , обществени и здравни услуги. Наличието или неналичието на запас в общините въздейства на всяка сфера от нашия живот ", написа икономистът, обръщайки внимание и на общественото значение на общинските здравни и обществени структури за развиването на дребните обитаеми места.

" През 2018 година разноските на локално равнище в България възлизат на 7,2 милиарда лева Близо 5 милиарда лева от тях не са общински средства - това са близо 4 милиарда лева прехвърляния от държавното управление и към 1 милиарда лева европейски средства. Останалите 2,3 милиарда лева са личните доходи на общините, от които едвам към 1 милиарда лева са данъчните доходи . На процедура, от 7 лв. изхарчени на локално равнище едвам 1 лев е личен данъчен доход на общината . Всичко останало са прехвърляния от страната, европейски дотации и неданъчни доходи ", написа Ганев.
 Горанов пази бюджета от търговски опасности
Горанов пази бюджета от търговски опасности

Финансовият министър чака вероятно предложение от Румен Гечев

По думите му тази разбивка ясно демонстрира, че общините нямат съответен личен запас и са напълно подвластни от прехвърляния (от централното правителство) и помощи (от европейския данъкоплатец).

" Липсата на съответен личен запас не разрешава на общините да организират рационална независима политика и да отговорят на потребностите и целите на своето население ", написа икономистът.

Проблемът е законодателно заложен - неналичието на свободен обществен запас не е неуспех на общинските управляващи . Облагането на приходите, облагите и потреблението, които се генерират на локално равнище, съвсем напълно отива в централното държавно управление, написа Петър Ганев.

Той признава и за изключенията, които по думите му са незначителни - патентни налози, туристически налог и така нататък

Събираните имуществени доходи не са задоволителни да покрият потребностите на общините , даже при ограничения за повишение на събираемостта, каквито несъмнено са нужни, признава Ганев. Парадоксално, само че в следващи години на постоянен стопански растеж и бюджетен остатък, общините страдат от липса на запас и чакат решения на държавното управление в своя изгода , написа икономистът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР