От инициативния комитет от магистър-фармацевтите разпространиха отворено писмо до медиите

...
От инициативния комитет от магистър-фармацевтите разпространиха отворено писмо до медиите
Коментари Харесай

Фармацевти: Няма засечени фалшиви лекарства у нас

От инициативния комитет от магистър-фармацевтите разпространиха отворено писмо до медиите във връзка информацията за засечени подправени медикаменти у нас.

„ Във връзка с използването на Директивата за попречване навлизането на фалшифицирани медикаменти и обезпечаване на снабдяването на пациентите с достоверни лекарствени артикули, от името на Инициативен комитет от магистър-фармацевти бихме желали да обърнем внимание на медиите, пациентите и аптеките на следните аспекти:

Относно поднесената в медиите информация, че системата за верификация е „ засякла “ 4 опаковки фалшифицирани лекарствени артикули при започване на май, считаме, че същата, към сегашния миг, е подвеждаща.

Според Делегиран правилник 2016/161, всеки който преопакова медикаменти, както в тази ситуация изнасящата за Холандия българска компания, е задължен да сложи нови равностойни самостоятелни идентификационни белези генерирани от системата, която по-късно би трябвало да ги разчете, а тя не е съумяла. Това е явен сигнал, че даже на Европейско равнище тази система към момента не е сработила и дава неточности. Това е по този начин, тъй като по гледище на Европейската организация по медикаментите, компанията производител на лекарството потвърждава, че те са същински и истински, само че казуса е в кода генериран от системата! Но даже и при положение, че хипотетичният експорт на 4 опаковки фалшифицирани лекарствени артикули e факт, това е пренебрежимо ниско и не обоснова извод за съществуване на подправени лекарствени артикули на територията на България. Напротив, такива няма! Още повече!

На фона на милиардите опаковки минали през системата за верификация на медикаментите в цяла Европа, от 9 февруари до в този момент, няма засечено нито едно подправено лекарство. Относно изказванията за подготвеност за свързване със системата по верификация, по данни, получени от 22 районни фармацевтични колегии, в това число на териториите на област София и област Пловдив, а изключително на териториите на дребните обитаеми места, аптеките всеобщо нямат подготвеност, нито опция за свързване. Липсата на електронна съгласуваност е налице, заради механически, стопански и в действителност усложнения.

2 С оглед на горното и поради обективния факт, че липсва подготвеност от страна на 80% от аптеките на територията на България, следва да се позовем на публично писмо с Изх.No05- 00-2/01.02.2019г., изпратено до нас, от Министъра на опазването на здравето, в което е изложено, че се обрисува 2019 година да бъде преходна за процеса на верификацията и неговото пускане не би трябвало да затруднява работа на аптеките и достъпа на пациентите до лекарствени артикули.

В тази връзка обръщаме внимание, че единствено през месец Август 90 аптеки на територията на страната са затворили, което сигурно затруднява достъпа на пациентите до лекарствени артикули. Ето за какво, бихме желали да се позовем на изявление на Министъра на опазването на здравето - господин Кирил Ананиев, пред Народното събрание на Република България, оповестено и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, според което по думите на министъра няма да бъдат налагани наказания на аптеки за интервал от най-малко 6 месеца.

Апелираме за разширително пояснение на това изказване, като минималният по смисъла нагоре период от 6 месеца, се смята за продължен до обективната опция на аптеките да бъдат свързани и системата по верификация да действа дейно. Призоваваме още, Министерство на здравеопазването, като представител на българската Държава, да поеме своят ангажимент по въвеждането и влизането в действие на Директивата за попречване навлизането на фалшифицирани медикаменти, като подкрепи аптеките. В свое писмо до нас, ЕК поучава това да се реализира, чрез изследване на опциите препоръчани от структурните фондове на Европейския съюз, посредством Службата за поддръжка на структурните промени (SRSS), по повод възобновяване и подготовка на инфраструктурата нужна за осъществяване на Директивата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР