От Инициативен комитет За чиста България, изпратиха до медията ни

...
От Инициативен комитет За чиста България, изпратиха до медията ни
Коментари Харесай

ИК За чиста България: От едно дело зависи дали Добруджа ще бъде унищожена!

 От Инициативен комитет " За чиста България ", изпратиха до медията ни писмо, в което се твърди, че от последното дело на Административен съд-Варна зависи дали " Добруджа ще бъде унищожена! ". Varna24.bg разгласява коментара, изпратен до медията ни, без редакторска интервенция. 

" От изхода на едно дело зависи най-плодородната ни Земя, житницата на Европа и нашето Бъдеще!

ИК " За чиста България “ бе основан като цивилен комитет през 2011 год., за да осведоми хората от Варна и Североизточна България за последствията от рисковата технология фракинг. Като неофициални представители на жителите от региона, участвахме интензивно в публичните съвещания за законова възбрана на тази технология при добива на петрол и газ.

През 2012 Народно събрание прие мораториум, с който на процедура бе неразрешен освен добива на шистов газ и хидрофракинга, но и всяка друга технология, която води до изкуствено стимулиране на подземните скали-източници, с цел да бъде извлечен съдържащият се в тях петрол или газ.

Беше неразрешен добивът на въглеводороди от всички неконвенционални източници.

Освен от шисти и от  въглища за въглищен метан, плътни скали - за тайт газ. 

Забранени бяха и всички неконвенционални технологии, които употребяват високи налягания и раздор на пластовете, включително ускорен рандеман, така нар. технология Enhanced Oil Recovery – EOR.

При всички тях, петрол и газ се добива посредством фракинг, без значение дали той е разказан в текстовете на капиталовите планове.

Понастоящем, семейна компания с четирима чиновници, без никакъв опит в сондирането и добива, е на финала на една процедура, чиито краен резултат би било приемане на концесия по право. За задачата, " Русгеоком-БГ " ЕАД създаде ДОВОС (доклад за оценка на въздействието на добива върху околната среда, биоразнообразието и човешкото здраве), като се надяваше популацията на региона да не реагира на желанието за рандеман на газ и отчетът безпроблемно да отвори вратата за унищожаването на Добруджа!

ДОВОС не беше одобрен от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, на доста учредения, най-важните от които са:

- ще бъде нечиста питейната подземна вода на голяма територия, която се явява главен водоизточник, без конкуренция

- повреди въобще не са прегледани, а досега единствено на 2 сондажа в границата на една и съща площадка публично са регистрирани няколко аварии, като са издадени протоколи за ФОРСМАЖОР и договорът за изследване неколкократно е продължен

- рискът за здравето на популацията ще бъде забележителен

Фирмата скри, че счита да създава скали – конгломерати (въглищни прослойки, редуващи се с плътни пясъчници, алевролити и аргилити), в които газът се намира в обвързвано положение и не образува естествени залежи. Този вид контейнер в международната процедура се дефинира като неконвенционален източник на  " ТАЙТ ГАЗ “ ( “свързан газ “)

Русгеоком скри и още нещо, което на нас, които ще сме директни пострадали, ни се коства ужасно!

Под подземното ни " езеро “ - малм-валанжинският небосвод, който водоснабдява съвсем 1/3 от страната и над мечтаните за " рандеман “ дълбочини, природата е складирала естествено съдържащият се преди милиони години в почвата уран. 

При сондирането на сондажите за рандеман, уранът и радиоактивна пластова вода ще бъдат изкарани на повърхността! В отчета е разказано, по какъв начин скалния радиоактивен шлам ще се депонира на ново бунище директно в края на гр.Генерал Тошево, а радиоактивната пластова вода ще се транспортира до локалната пречиствателна станция на ПЧМВ – Варна.

На въпроса " има ли ПСОВ в България, който може да пречиства радиоактивни води?, хидрогеологът – специалист по делото, отговори ясно и изрично: " радиоактивна вода не се пречиства “. Ние го знаем. Знаят го и българите от Хасково и Първомай и много други обитаеми места, потърпевши от добива на уран през сондажи.

Съдът отхвърли да направи нужното за лъчение на съвещанието в обществена платформа, каквито са разпоредбите на Висш съдебен съвет, като по този метод, за голям брой желаещи (повече от 900) да проследят в действително време съвещанието, не е допустимо ".

С част от хронологията по делото може да се запознаете.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР