От имащите право на глас 298 158 пловдивчани, до урните

...
От имащите право на глас 298 158 пловдивчани, до урните
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Южна България на 04.10.2022 г.

От имащите право на глас 298 158 пловдивчани, до урните в изборния ден са отишли 119 289 от тях, като 5040 не са подкрепили нито една от политическите обединения. Избирателната интензивност, записана на 2 октомври, е 40.01 %, което е с 0,83% повече от интензивността на изборите през ноември 2021 година (39,18%). Невалидните бюлетини са единствено 66, демонстрират протоколите на 16 РИК. В региона активноста е 32,48% - единствено с 0,8% по-ниска от последните избори през предходната година (33,28%). В 17 МИР са дали своят вот 93 406 поданици, от общо 287 552-ма с право на глас. 3550 са отишли до урните, с цел да разгласят, че не поддържат никого. Отчетените невалидни бюлетини тук са малко повече – 235. На база тези данни, „ тежеста “ на един мандат в Пловдив е 10 380 гласа на тези избори, а в Пловдив-област един депутат се избира с гласовете на 8 147 поданици. ГЕРБ-СДС имат сигурни 6 народни представители – по 3-ма от 16-ти и 17-ти МИР. В новото 48-мо Народно заседание 5-ма депутати от „ Продължаваме промяната “ ще съставляват гласоподавателите си, като 3-ма от тях също са от Пловдив, а 2-ма от региона. Българска социалистическа партия печели общо 3 депутатски места – едно от града и две от 17-ти МИР. „ Възраждане “, „ Демократична България “ и „ Български напредък “ ще имат по един депутат от Пловдив и по един от Пловдив-област. Движение за права и свободи се пребори още веднъж за депутатско място от региона, само че 11-ият мандат от 16-ти МИР е под въпрос.
====================================

ВиК повреди за следващ път стопират водата в Пловдив и района. Нарушено ще е водоподаването през днешния ден до 17:00 ч. по бул. „ Копривщица “ и ул. „ Богомил “. На изсъхнал режим до отстраняването на проблемите по водопроводите ще са и селата Орешец, Чоба, Отец Паисиево, Калояново, Дуванли и Беловица.

=====================================

Близо 15 млн. лева отпусна държавното управление за пътища и водопроводи в Смолянско. Предстои кметовете на десетте общини в региона да подпишат съглашения с Министерството на районното развиване и благоустройството за осъществяване на плановете. Община Баните ще получи съвсем 4 млн. 600 хиляди лева за рехабилитация на общинския път Баните – Вишнево – Сливка. С близо 862 хиляди лева Община Мадан ще направи ремонт на пътя Върбина – Купен. Неделино ще ремонтира пътната права от с. Еленка до махала " Стамово " за 1 млн. 708 хиляди лева, а Златоград с малко над 202 хиляди лева ще реконструира ул. „ Христо Ботев “. Почти 1 млн. 385 хиляди лева се отпускат на Община Борино за замяна на водопроводната система от планинското водохранилище на река Алджиларска до с. Ягодина. Община Доспат получава 321 хил лева за замяна на водопроводи и канализационни тръби, а Рудозем ще подмени ВиК мрежата в с. Елховец за 1 млн. 504 хиляди лева Водопроводът в с. Момчиловци също ще бъде освежен за 2 млн. 832 хил лева Община Девин получава 2 млн. 793 хиляди лева за създаване, реорганизация и рехабилитация на външна и вътрешна водоснабдителна система и уреди в кв. „ Настан “, а Чепеларе ще може да доизгради водопроводната мрежа в с. Богутево за 452 хиляди лева
======================================

С обичайния Ден на отворените порти общинският подслон за безстопанствени животни в Пловдив „ Приятел за постоянно “ ще означи Международния ден на бездомните животни. Гостите на приюта ще имат опция да се срещнат с кученцата, а всеки клиент ще получи като подарък особено направен комикс, представящ активността на приюта и част от неговите жители.
======================================

Съдят трудов контрольор, взел 500 лв. подкуп, с цел да скрие служащ без трудов контракт. Делото стартира през днешния ден в Окръжния съд в Пазарджик. Държавният чиновник бе заловен на 10 септември предходната година, откакто бизнесмен подал сигнал против него. Инспекторът в началото изискал 1000 лв., само че приел и на половина по-малката сума след инспекция на компания в село Мало Конаре, където един от служащите нямал трудов контракт. Обвиняемият си изискал подкупа, с цел да не наложи санкция от 15 000 лв. за нарушаването на компанията.
======================================

Две бързи производства са стартирали през денонощието в област Хасково, оповестяват от дирекцията на Министерство на вътрешните работи. В Харманли за 24 часа е арестуван 65-годишен водач, управлявал пийнал „ Фолксваген “-а си. При инспекция от униформените дрегерът отчел 2,17 промила. Водачът е отказал кръвна проба. В Хасково 39-годишен мъж също е задържан, тъй като е карал без брошура „ БМВ “-то си. При информация се открило, че той изтърпява административно наказване и свидетелството му за правоуправление на автомобил е отнето.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР