От хиляди години човешката история е заложник на опасни зарази.

...
От хиляди години човешката история е заложник на опасни зарази.
Коментари Харесай

Най-страшните зарази в историята

От хиляди години човешката история е пленник на рискови болести. Болести с континентални мащаби опустошават цели континенти и трансформират хода на събитията. Умират милиони, изчезват цивилизации.

Далече от Европа, на другия завършек на света, в източните региони на Китай, се появява непозната болест. Улавя в мрежите си млади и остарели. Убива бързо и безмилостно. Един след различен труповете се множат. Хората нямат време за ритуали и погребения - изгарят телата в огромна сграда. Селището е изоставено вечно. Този филм на ужасите се разиграва преди 5 хиляди години. Мястото е известно като Хамин Манга и за огромна част от историците е първият прочут случай на рискова болест. „ В предишното, когато е имало изолираност сред обществата, когато я няма тази глобализация, доминират бактериалните инфекции. Вирусната зараза е дело на новата ера.”, изяснява историкът професор Христо Матанов, представен от Нова тв.

През вековете обратно народите търгуват, водят война и мигрират към нови територии. Ръка за ръка с тях вървят и рисковите заболявания. 430 години преди новата епоха, по време на епичните пелопонески войни сред Атина и съюза на Спарта, пламва смъртоносна болест, която убива две трети от популацията зад стените на обсадата. Умира даже Перикъл, лидерът на Атиняните. По-близо до нашето време в календара на рисковите болести, светът посреща “черната смърт”. Професор Матанов добавя: „ Класическата чума идва от вътрешна Монголия и се предава от бълха на човек. Бълхите живеят върху плъхове. Поредица конни нации идват от Централна Азия и придвижват със себе си тези плъхове и бълхи.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР