От гражданската организация Спаси София реагираха остро на готвеното поредно

...
От гражданската организация Спаси София реагираха остро на готвеното поредно
Коментари Харесай

От Спаси София заподозряха лобизъм в Столична община за покупка на автобуси

От гражданската организация Спаси София реагираха остро на готвеното следващо редуциране на градския превоз в София . В отчет, импортиран в Столичния общински съвет от зам.-кмета по превоз, Кристиан Кръстев и съветниците от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация Зафир Зарков и Карлос Контрера, се планува съществено утежняване на транспортното обслужване в редица квартали,
Според градските деятели, препоръчаните промени ще оставят Младост 1 и Младост 2 без съвсем никакъв наземен превоз . Тролейбусна линия 5, която е една от най-натоварените и употребявани линии, доста се орязва, като интервалите за придвижване ще бъдат 12 минути в пиков час и до 50 минути след 20 ч. В композиция с препоръчаното закриване на линия 306, това ще докара до фрапантен спад на транспортното обслужване в тези два гъсто застроени и дейни столични квартали.
 Одобрила ли е концесия без точни калкулации Столична община, ощетила софиянци с десетки милиони? Одобрила ли е концесия без точни калкулации Столична община, ощетила софиянци с десетки милиони?
Столична община не разполага с никакви калкулации и разчита напълно на честната дума на общински консултант по концесионна договорка. Това ст...
“Необяснимо е за какво се унищожава работеща линия като тролейбус 5, който е употребен от към 25 000 пасажери дневно. Преди няколко години маршрутът му беше продължен, а в този момент обслужването се понижава на половина. Закрива се и работеща градска линия 306, което значи, че и довозването до метростанциите се понижава. Освен, че ръководещите оставят Младост 2 без превоз, те плануват и заличаване на превоза по ул. Йерусалим, което е неприемливо и нездравословно. ” - споделя общинският консултант Борис Бонев.
Заедно с орязването на градски линии с висок пътникопоток, се разкрива нова крайградска линия, която ще бъде дадена на частния транспортьор МТК, и по този начин приходите на компанията ще се усилят с над 600 000 лева годишно. “С какви причини се отслабва тролейбус 5 с към 25 000 пасажери дневно, а линия 21/22, която транспортира единствено 1200 пасажера дневно се ускорява двойно? ” - питат от организацията.
, че въпросния транспортьор преди години получи голяма концесия.
От Спаси София споделят, че имат обосновано подозрение за лобизъм в интерес на частните автобусни превозвачи, от страна на ръководещите Столичната община. “Не имам вяра да е случайност, че за общинския транспортьор Столичен автотранспорт все няма пари и получава най-трудните линии, с високи разноски, а частното сдружение МТК непрестанно е фаворизирано. За него постоянно има пари за увеличение приходите, а сдружението е получило едни от най-лесните линии. ” - споделя Андрей Зографски от Спаси София, специалист в Комисията по превоз към Общинския съвет.
 СОС даде 140 млн. лева за превоз на компания без лиценз за транспортьор СОС даде 140 млн. лева за превоз на компания без лиценз за транспортьор
141 млн. лева ще даде Столичната община на частен транспортьор, с цел да обслужва 16 линии на градския превоз за 8 години. Това реши С...
Градските деятели сигнализират и че частната компания МТК към този момент е закупила рейсовете, нужни за новата линия, без да има нужното за разкриването ѝ позволение от Столичния общински съвет.
“Това поражда съществено подозрение, че някой в Столичната община дава обещание на частно сдружение, че тази смяна ще бъде утвърдена, преди да е гласувана в Съвета. Как този транспортьор има гаранцията, че смяната ще бъде утвърдена, с цел да си разреши авансово да направи такава сериозна инвестиция? Има ли лобизъм в ущърб на общинския интерес в Столичния общински съвет и за какво се закриват линии на общинския транспортьор Столичен автотранспорт, а в същото време се разкрива нова за частната МТК? Това са съществени въпроси, на които чакам ясни отговори. ” - безапелационен е общинският консултант Борис Бонев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР