От години се знаеше, че финансовият министър Владислав Горанов живее

...
От години се знаеше, че финансовият министър Владислав Горанов живее
Коментари Харесай

Кръстникът на Горанов - Иван Сариев, има поне десет фирми. Ще ги провери ли НАП?

От години се знаеше, че финансовият министър Владислав Горанов живее във ВИП комплекс, само че не беше изяснено, че жилището му е хем непознато, хем гратис. Притиснат от въпросите на медиите, министърът призна, че го дължи на своя кръстник - бизнесмена-масон Иван Сариев. Сариев и брачната половинка му имат най-малко десетина компании, които подопечните на Горанов данъчни органи би трябвало да управляват. Поради тази причина от в. " Сега " упорстват Национална агенция за приходите да отговори - правила ли е, прави ли и счита ли да прави проверки на бизнеса на семейство Сариеви. Засега отговор няма.

Владислав Горанов подава първа декларация за имущественото си положение през 2009 година, когато влиза във властта като зам.-министър на финансите в първото държавно управление на Бойко Борисов . Там е вписан апартамент в София от 82 кв. м, добит през 2007 година в съсобственост със брачната половинка и платен за 305 хиляди лева с заем. Деклариран е и унаследен апартамент от 50 кв. м в София на половинката му - от 1997 година

В декларацията пред Сметната палата, подадена през 2010 година, Горанов е показал 36 628 лева налични пари от заплати, банков влог от 36 600 лева от заеми и ипотечен заем за към 44 хиляди лева От заплати отвън тези за заеманата служба през 2009 година той е получил 25 хиляди лева, а брачната половинка му - 18.7 хиляди лв.. В идващите две години банковите му сметки нарастват до 40 000 лева, а заемът е изплатен.

Когато става министър на финансите във второто държавно управление на Борисов през 2015 година, Горанов подава единствено съобщение, че няма промени. През идната година в декларацията му се вижда набъбване на банковите сметки до близо 75 000 лева, спестени от заплати . През 2015 година брачната половинка му е получила 15 000 лева от приходи от стопанска активност като едноличен търговец.

През 2014 година, когато ГЕРБ е в съпротива, Горанов е народен представител, само че взема решение да напусне Народното събрание и политиката, незадоволен от ниското възнаграждение, и да се захване с финансов бизнес. Тогава влиза в управата на Общинска банка. Но след образуването на второто държавно управление на Бойко Борисов въпреки всичко се връща в политиката - като финансов министър.

През 2017 година, влизайки като министър в третия кабинет " Борисов ", Горанов заявява още веднъж двата жилището в София и към 45 000 лева влог на банка, плюс 8000 лева на брачната половинка си. Е два през 2018 година за първи път излиза наяве, че фамилията на финансовия министър живее гратис в непозната благосъстоятелност - апартамент от 180 кв. м в София в първокласния комплекс " Есте хоум енд СПА ", издигнат от компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви . Имотът се появи на бял свят в декларацията му единствено тъй като от тази година законът изисква хората от високите етажи на властта да показват и използването на непознато имущество - жилища, коли, вили, яхти и така нататък От 2018 година имуществените заявления към този момент се подават в КПКОНПИ - комисията за противопоставяне на корупцията, която би трябвало да бди дали политиците и висшите служители не употребяват властта за персонални облаги и дали не нагазват в спор на ползи.

КПКОНПИ също като Национална агенция за приходите дължи отговори - още повече че прокуратурата подреди инспекция по случая " Горанов " след медийния звук . От комисията са обяснили пред вестник " Сега ", че по закон имат период да прегледат декларациите на властта до 8 декември.

" Аз, в случай че имах някакви терзания, нямаше да го заявявам (апартамента - бел. ред.), и то по метода, по който фактически се ползва”, сподели Горанов в петък, 23 ноември, когато беше запитан по въпроса.

24-ма депутати употребяват безплатно непознати парцели

24-ма депутати са заявили пред антикорупционната комисия, че употребяват безплатно жилища в последните си заявления - за 2017 година В този брой не влизат народните представители, които населяват ведомствено жилище на Народното събрание. В групата няма едри риби, огромна част от ползващите непознат парцел без пари са депутати, които необятната аудитория в никакъв случай не е чувала. От някои заявления не проличава националният представител да е внимавал какво вписва в графите - Николай Бошкилов (БСП) да вземем за пример е декларирал, че употребява апартамент в София чартърен, като в графата " цена по контракт " е написал 0 лв., а в генезис на средствата е показал " заплата ".

В огромна част от случаите става дума за парцели по родните места на депутатите. Андриан Райков (ГЕРБ) да вземем за пример употребява безплатно апартамент в Русе. Александър Мацурев (ГЕРБ) е заявил непознат апартамент в Банско, който употребява по " устно съглашение ". Васил Цветков (ГЕРБ) употребява къща в Мусачево. Иван Миховски (ГЕРБ) е заявил къща в Троян, също на безплатно прилагане. Калин Димитров Василев (ГЕРБ) е оповестил три безплатно предоставени му парцела - два в Луковит и един в София. Николай Сираков (ГЕРБ) употребява два жилището в Габрово, Радостин Танев (същата партия) декларира непознат апартамент в Стара Загора, който употребява безплатно, Станислава Стоянова (отново ГЕРБ) - апартамент във Велико Търново.

Депутатите, които употребяват безплатно непознати парцели в София, са Ахмед Ахмедов (ДПС) - апартамент в " Мотописта ", Валентина Найденова (БСП), Веска Ненчева (БСП) - два жилището, Георги Георгиев Михайлов (БСП) е оповестил, че е получил в подаяние апартамент, Георги Георгиев Стоилов (БСП), Георги Димитров Андреев (БСП), Красимир Янков (БСП), Лало Георгиев Кирилов (БСП), Мартин Тинчев (ГЕРБ), Миглена Дойкова Александрова, Христо Гаджев (ГЕРБ), Ихсан Хаккъ (ДПС), Теодора Радкова Георгиева (ГЕРБ) употребява къща с двор.

Къща без възнаграждение употребява и Евгения Алексиева (ГЕРБ), единствено че не в София, а в Лозен.

Възможно е част от тези оповестени парцели да са в действителност ведомствени жилища, въпреки че множеството депутати, настанени в такива жилища, са показали вярно, че населяват служебни жилища.

На този декор е изключителна необичайност народен представител да разгласи, че населява непознат парцел против възнаграждение. Така е при Делян Добрев, който заявява, че от 2013 година употребява апартамент от 110 кв. м в " Манастирски ливади " против 970 лева наем. Теодора Халачева (БСП) пък е декларирала в графата непознато недвижимо имущество апартамент в Пловдив, за който е показала наем от 46 лева

Имотите не са единственото нещо, което депутатите употребяват безплатно. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да вземем за пример е оповестила, че брачният партньор й Митко Нинов е придобил безплатно лек автомобил „ Акура”. Специално е маркирано, че колата е „ на 10 години”. Марешки също употребява даром два автомобила - " Ауди 8 ", което се води на партията му " Воля ", и " Бентли ", чийто притежател е незнаен. Светлана Марешка пък разполага с възложен й безплатно мерцедес.

Има и такива, които заплащат


На другия полюс на старите коли и безплатните жилища е депутатът Делян Пеевски. Той е оповестил дълъг лист с непознато недвижимо и движимо имущество, за което заплаща приказен наем. За два жилището, офис и къща с двор в София той заявява общо над 123 000 лева наем, като единствено за къщата е платил 105 570 лева за 2017 година Освен в столицата Пеевски е употребил чартърен още офиси в Пазарджик и във Велинград, за които е плащал 3600 лева Наемал е и коли - мерцедеси, ландровъри, БМВ и " Ауди ", за които е показал като " цена по контракт " общо над 288 000 лева Според декларацията депутатът е покривал всички тези разноски с дивидентите, получени през предходната и предходни години, а те явно му разрешават да се простира нашироко. Само за 2017 година Пеевски заявява над 37 млн. лева от дивиденти. До 2013 година той описваше в декларациите си единствено непретенциозен влог от 17 056 лева и остарял " Опел ". След това последователно стартира да осветлява дялове в „ Булгартабак” и доста други компании.

Министър Ангелкова натрупа влогове за близо 700 000 лева с помощ от родственици

От имуществените заявления на властта изскачат забавни и озадачаващи обстоятелства за техния обичай и богатство.

Министърът на туризма Николина Ангелкова се оказва един от най-спестовните хора в изпълнителната власт, значително подкрепена и от великодушни членове на семейството. Тя е вписала в декларацията си цели 11 банкови влога, сумата по които е съвсем 700 000 лв.. Как се събират толкоз пари? С икономисване на личните средства, само че и с дарения от родственици, разяснява Ангелкова в декларацията си.

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов безспорно е един от състоятелните хора във властта и това проличава от декларацията му. През 2010 година той се е сдобил с две къщи в курорта Сапарева баня, за които е платил 0 лв.. В графата „ правно съображение за придобиване “ е записано „ други “. Зам.-министърът има ниви и лозя в с. Кътина, Поморие и поморийското Каблешково, които също е придобил гратис. Той се е сдобил и с няколко имота в Смолян, Костинброд и Сапарева баня, за които озадачаващо твърди по едно и също време, че са купени с пари от заплата и че договорката е за нула лв..

Трима висши чиновници на митниците са заявили, че употребяват непознати парцели, без да заплащат, сподели инспекция на " Сега " в листата на антикорупционната комисия.

В графата " Чуждо недвижимо имущество " началникът на митнически пункт в Стрезимировци Стефан Стефанов е вписал, че употребява къща с двор в село Кладница с повърхност 520 кв. м. Чужда е също и колата - тойота, която кара от 2013 година Освен това митничарят е показал, че през 2017 година е придобил апартамент от 69 кв. м. в Перник против нула лв..

И зам.-началникът на митницата на софийското летище Филип Александров се шири в непознато жилище. Той е показал, че населява апартамент от 216 кв. м от 2003 година В графата " цена " написа - нула лв.. Интересното е, че Александров има и огромен ипотечен заем - за 400 хиляди лева, плюс още два по-малки - за 30 и за 50 хиляди евро. Освен това има и величествен заем от юридическо лице - сумата е 196 хиляди лв..

Зам.-началникът на варненската митница Виолета Конова също употребява непознат неподвижен парцел - апартамент от 58 кв. м във Варна. От декларацията излиза наяве, че е от фамилията на Конова

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР