От години чужди търговски камари настояват за облекчаване на ползването

...
От години чужди търговски камари настояват за облекчаване на ползването
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Българският работник не се интересува от собствената си съдба

" От години непознати търговски камари упорстват за облекчение на използването на изключителния труд. Те желаят увеличение на броя на часовете, в това число и за отпадане на възбраната. Има текст в Кодекса на труда, в който написа, че изключителният труд е разрешен, когато не е имало време да се довърши работата в постоянното работно време. В този текст българският законодател развързва ръцете на работодателите да ползват ексклузивен труд в неговото дружество. "
Това съобщи в ефира на предаването " Ваня Григорова, водач на " Солидарна България " и стопански консултант на президента на КТ „ Подкрепа “.

" По отношение на изключителния труд ние имаме поредна позиция от две години насам. Опитахме се да накараме ръководещите да схванат, че това е освен срещу българския служащ, само че и срещу българския бизнес. Защото когато за теб работят извънредно изтощени хора, те няма по какъв начин да бъдат продуктивни. Това е рисково за българското общество като цяло.
Трябва да напомним зачестилите случаи на произшествия в столичния градски превоз при започване на 2019 година, които стана ясно, че са вследствие на тежкото безсилие на водачите. Когато те са преуморени, нито един водач на улицата не е в сигурност, нито пък пешеходците.
Категорично можем да кажем, че държавното управление се слага в услуга на корпорациите. Когато корпорациите желаеха облекчение на изискванията за импорт на служащи от трети страни, господин Валери Симеонов направи всичко допустимо, в това число наруши редица процедури, с цел да прокара тези промени. Нередностите в този момент се легализират в закон. Това беше и аргументът на обществения министър Деница Сачева, че те се случват и сега, което е меко казано скандално.
За страдание българският служащ не се интересува от личната си орис. Тя регистрира, че на митингите против приемането на измененията в Кодекса на труда е имало прекомерно малко хора отвън структурите на КТ Подкрепа. Българският гласоподавател би трябвало да си даде ясна сметка по какъв начин да гласоподава на идните избори.
Българският парламент е завод за смяна на членове, параграфи и аленеи. Не е обикновено един и същи закон да се трансформира няколко пъти в границите на една година. Това демонстрира, че има лобистки напън, който се удовлетворява посредством непрекъснати промени в законодателството.
Тук би трябвало да направя отпратка към Кодекса за обществено обезпечаване, който в този момент е на дневен ред. В момента евентуално сте чували, че не била уредена етапа на погашение на добавките към пенсиите от частните пенсионни фондове. Това е неистина. В Кодекса за обществено обезпечаване има експлицитен раздел, в който се дефинира по какъв начин се изплащат добавките към пенсиите от УПФ, само че там е записано, че те са пожизнени. Това, което желаеха и съумяха да наложат частните пенсионни фондове, е да не са пожизнени.
Причината е, че те не могат да удовлетворят обещанията, които са дали през 2002 година на българските служащи.  Сега, 19 години по-късно и откакто към този момент сме си внасяли добавките там (5% от нашият застрахователен приход отива в УПФ), те ни споделят - ами ще имате опция за избор. Възможността за избор е сред това да не получаваш никаква добавка, а еднократно някаква сума и вероятно за тези с по-тлъсти партиди да има добавка.
Българското законодателство е цялостен безпорядък. Има доста неща, за които може да бъде сезиран Конституционният съд, само че това не се случва ", регистрира още тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР