От френската компания Schneider Electric, профилирана предимно в производство на

...
От френската компания Schneider Electric, профилирана предимно в производство на
Коментари Харесай

Schneider Electric инвестира €60 милиона в ново производство край Пловдив

От френската компания Schneider Electric, профилирана най-вече в произвеждане на машини и съоръжение в областта на енергетиката, уголемяват производството си у нас с 30 % посредством три поточни линии за автоматизирани прекъсвачи. Това стана ясно по време на символичната " първа копка " на новата повърхност. Сумата на инвестицията е над €60 милиона, а доникъде на 2023 година ще бъде дадена работа на над 100 души нов личен състав, които ще бъдат особено подготвени за работа с другите роботизирани машини. Заедно с тях общият брой на чиновниците ще е над 1000.

На церемонията по първата копка участваха публични лица, измежду които и заместник-кметът на община Пловдив Георги Титюков, представители на локалните управляващи, медиите и сътрудници на компанията.

" Използвам случая да изкажа и благодарността на община Пловдив към това, което вършиме за развиването на целия район, тъй като отваряте своите порти за доста сегашни и бъдещи вложители ", показа Георги Титюков.
 Снимка 587262
Иновативна система за отопление, самостоятелна от природния газ

Мениджърският екип на френската група показа новите благоприятни условия, които разширението на индустриалните мощности на завода ще открие пред българската стопанска система и локалните общности. От компанията оповестиха, че поемат " ясни ангажименти за декарбонизацията и Net Zero " (нетни нулеви емисии) до 2030 година.

" В рамките на разширението на фабриката ще бъде построена геотермална система. Тя е единствена по рода си и първата у нас за индустриални предприятия, както и първата за Европа за Schneider Electric ", заяви Мария Топчийска - шефът на завода на френската група в Пловдив.
 Как Schneider Electric избра Пловдив за най-умната си фабрика в Източна Европа
Как Schneider Electric избра Пловдив за най-умната си фабрика в Източна Европа

Инж. Мария Топчийска, изпълнителен шеф на предприятието, пред money.bg

" Преди да стартира самото сондиране ще се направи тест на земята, с цел да се види каква е температурата, която може да се чака. Ще бъдат направени сред 50 и 80 разнообразни сондажа, всеки с дълбочина 100 метра ", добави Мартин Гънчевски - управител в завода.

По този метод системата няма да черпи топла вода от земята, а ще се употребява единствено нейната топлината. Така естествената температура на земята ще се употребява за изстудяване и отопление на завода. Примерът е взаимстван от Исландия.

Заводът у нас произвежда над 40 милиона прекъсвача годишно

За да се отговори на все по-голямото търсене в световен мащаб, процесът на работа в завода е 24 часа, 7 дни в седмицата. Фабриката край Пловдив е ситуирана на повърхност от 13 дка. Както съществуващата база, по този начин и новата част, ще работят като " интелигентна фабрика ". Това значи, че огромна част от процесите, свързани с производството, са цифровизирани.
 Снимка 587265
През полседните три години Schneider Electric бележи доста развиване на активността си в България. През 2019 година фабриката в Пловдив получава документ за Smart Factory и се подписва съглашение за съдействие с Българската организация за вложения. Чрез него българският цех става демонстрационна фабрика за новаторските процеси в производството за 14 страни и за евентуални вложители у нас.

Единствените индустриални линии за прекъсвачи, които не са автоматизирани в завода у нас, са тези за френския пазар, където има характерни условия и за който фабриката край Пловдив е единственият производител. Те са към момента напълно ръчни, само че следва и тяхното дигитализиране.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР