От Фейсбук профила на юриста Димитър СтояновПо време на одиозното

...
От Фейсбук профила на юриста Димитър СтояновПо време на одиозното
Коментари Харесай

Странно впечатление остави поведението на правосъдния министър – именно защото с нищо не се отличи

От Facebook профила на юриста Димитър Стоянов

По време на одиозното съвещание на Висшия правосъден съвет по отношение на освобождението на основния прокурор от служба, което ще продължи с цялостна пара в понеделник и ще се нагледане на още доказателства за какво ни би трябвало всеобхватна правосъдна промяна, необичайно усещане остави държанието на правосъдния министър Атанас Славов.

И не, тъй като това държание се отличи с нещо, а точно тъй като то с нищо не се отличи. Уклончиви реплики с още по-уклончив звук, опит за комизъм „ в случай че бяхме в Народното събрание в този момент, щяхме да свикаме председателски съвет, ха-ха “ и държание на педагог в забавачница – „ Искате ли отмора? “, „ Кога ще е комфортно за Вас, господин Гешев? “ и по този начин нататък. За двадесет часа съвещание и нищо.

„ Демократична България “ постоянно са се заявявали като острие на правосъдната промяна. Техният правосъден министър Надежда Йорданова стартира институционалната си връзка с Иван Гешев с думите „ Да обсъдим изискванията на Вашата оставка “. Как стигнахме от това до „ Кога ще е комфортно за Вас, господин Гешев? “?

В едно свое решение от близкото минало Конституционният съд уточни, че министърът на правораздаването може както да издигне номинация за основен прокурор, по този начин и да изиска неговото освобождение от страна на Висшия правосъден съвет. Това единствено по себе си е картбланш за министъра на правораздаването да взе участие пълноценно във всеки един спор по тази тематика във Висш съдебен съвет, да задава въпроси, да търси отговорност, да изисква информация. „ Власт възпира власт “. От това по-ясно изказана и смислена форма на надзор мъчно може да се откри.

Защо обаче не видяхме такова държание от страна на правосъдния министър Славов? Да, съгласно Закона за правосъдната власт министърът на правораздаването не взе участие в гласуванията, както няма да взе участие и при гласуването за освобождението на Гешев, само че той ръководи съвещанията на пленума на Съвета, което му дава пълноценното съображение за пълноценно и свястно държание в подтекста на духа и правилата на Конституцията.

Неговата роля сигурно не се показва в това да бъде координатор на почивките и оповестяването на време за обяд по време на съвещанията, а да бъде мощен глас на институцията, която съставлява, и нейната конституционна роля.

Не видяхме това в държанието на Атанас Славов. Дано пък събота и неделя да го премисли и същото безсмислие да не се повтори и в понеделник.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР