От Фейсбук профила на Петя АврамоваДнес, една от националните телевизии

...
От Фейсбук профила на Петя АврамоваДнес, една от националните телевизии
Коментари Харесай

Петя Аврамова: Министър Шишков, къде са 1 млрд. лв., за строителството на АМ „Хемус“, които бяха отделени в специална сметка в БНБ

От Facebook профила на Петя Аврамова

Днес, една от националните малките екрани още веднъж възроди тематиката „ Защо я няма автомагистрала Хемус “. Нормално, идват избори, та беше време още веднъж да претоплим манджата на „ раздадени задатъци “, „ нелегално строителство “ и други опорни точки.

Изглежда ще би трябвало още веднъж и още веднъж да повтаряме обстоятелствата, по тази причина:

1️. НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО, КОНСТАТИРАНО С АКТ НА КОМПЕТЕНТЕН ОРГАН НА Автомагистрала ХЕМУС НЯМА! На сегашния длъжностен министър Шишков доста му се желае да има нелегално строителство, то би улеснило приемането на вкараната от него искрено ЛОБИСТКА корекция в Закон за устройство на територията за „ търпимо “ строителство, която на процедура отваря необятно вратата – всеки  противозаконен инфраструктурен градеж в страната да бъде разгласен за „ поносим “ след изкарването на няколко документа. Повтарям – всеки в действителност противозаконен градеж на инфраструктура, разгласен за подобен с акт на способен орган! Министър Шишков по тази причина е афектиран на депутатите от ГЕРБ-СДС  и от няколко дни не пропуща случай в медийните си изяви да го означи.

2. Предоставянето на задатък по контракт за планиране, строителство, доставки и други е общоприета и законна процедура. В нея няма нищо извънредно и незаконно. Престъпно е обаче, да сключиш контракт и да дадеш задатък, а по-късно да спреш строителството! Това, което към този момент две години вършат разнообразни служебни и постоянни държавни управления, в множеството от които ефективно присъединяване има сегашния длъжностен министър Иван Шишков. ДВЕ ГОДИНИ ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ освен за Автомагистрала Хемус, а за всеки различен инфраструктурен план в страната. Днес, хората, от които е зависело Автомагистрала Хемус да се строи, се изненадват, че в последните две години е имало инфлация, цените на строителните материали и труда са доста по-високи и фирмите-изпълнители желаят индексации т.е. построяването на Автомагистрала Хемус ще бъде доста по-скъпо, в сравнение с в случай че беше строено 2 години, а не целеустремено саботирано!

3. Защо градежът на Хемус беше саботиран 2 години? Защото е най-удобната тематика да се разтягат локуми, да се приказват неистини и да се вършат евтини внушения против ГЕРБ и това, което направихме за инфраструктурата на България. Не Ви ли е направило усещане по какъв начин Автомагистрала Хемус „ изскача “ отнякъде тъкмо сега, в който идват нови избори?!

4. Хубаво е и да не пропущаме тематиката за 1 милиарда лева Защото тя е извънредно значима. Министър Шишков комфортно е сметнал какъв брой са предплатените заплащания към фирмите-изпълнители на Автомагистрала Хемус, само че за какво пропуща един различен 1 милиарда лева? Този 1 милиарда лева, който последното държавно управление на ГЕРБ беше отделило за построяването на Автомагистрала Хемус в специфична сметка в Българска народна банка. Този 1 милиарда лева изчезна от тази сметка в незнайна посока по време на избори и ръководство на следващото служебно държавно управление по разпореждане на тогавашния финансов министър Асен Василев. Та, министър Шишков, къде са 1 милиарда лева, предопределени за строителството на Автомагистрала Хемус? Добре е да си извършите труда да отговорите и на този въпрос в някоя от медийните Ви изяви.

⚠️ Иначе сме привикнали безхаберието и некомпетентността да се оправдават с някой различен. Някой различен е отговорен на управлението на Министерството на районното развиване и благоустройството, че 2 години не са свършили никаква работа – не е издигнат нито километър път, не е ремонтиран, не са придвижени процедурите за градеж на нито един огромен инфраструктурен обект.

✖️Преди 2 дни на министър Шишков някой различен му беше отговорен, че няколко месеца не съумява да стартира възобновяване на вредите по инфраструктурата от наводнението в Карловските села, макар ясните и точни процедури, написани в законите.

✖️Някой различен му е отговорен, че жителите на Пролеша търсят позволение на казуса с десетките си санкции за липса на винетки и никой в отрасловото министерство не ги е уведомил 2 години, че са извършители! Надявам се на следващия ден да успеем да решим в комисия и след това в залата на Народното събрание част от последния проблем, макар нежеланието на управлението на отрасловото министерство.

Но народните представители не строят автомагистрали, не издават позволения за градеж, не укрепват свлачища...

❗️Българите няма скоро да пътуват по нови сектори на Автомагистрала " Хемус ", Ботевград-Мездра, Видин - Мездра, Струма и доста други, до момента в който Министерството на районното развиване и благоустройството се употребява за политически цели и в случай че продължава да се ръководи некадърно и безконтролно!

 



Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР