От Фейсбук профила на Николай НанковВероятно политическите страсти потапят“ останалите

...
От Фейсбук профила на Николай НанковВероятно политическите страсти потапят“ останалите
Коментари Харесай

Николай Нанков: Служебната власт залага „цъкаща бомба“ при санирането

От Facebook профила на Николай Нанков

Вероятно политическите пристрастености „ потапят “ останалите вести, само че не мога да подмина проблемите, които Министерство на регионалното развитие забърка с една от най-очакваните от жителите политики - за енергийно възобновяване на старите панелни жилища. Липсата на положителни управнически решения на служебната власт залага „ цъкаща бомба “ при санирането.

Какво имам поради ли? От една страна, районният министър Иван Шишков, поради липса на финансов запас, стопира Националната стратегия за енергийна успеваемост за многофамилни жилищни здания - на 23 май за публично разискване са пуснати промени в наредбата. И фамилиите в 52 блока ще са „ осъдени “ - плановете им няма да бъдат финализирани. Защото в програмата не достигали 46 млн.лв. От друга страна, Министерство на регионалното развитие афишира, че по Националния проект за възобновяване и резистентност общините са подали 3068 плана на обща стойност 3,97 млрд.лв., а ресурсът е в пъти по-нисък - 1,13 млрд.лв. И тук хиляди фамилии на вятъра ще чакат саниране. „ Наказаните “ 52 здания по остарялата стратегия обаче са изпуснали периода да аплайват по първия стадий на НПВУ. При втория стадий безвъзмездното финансиране не е 100%, а и при този интерес и при другите критерии на двете стратегии, занапред е ясно, че „ осъдените “ 52 здания ще си останат несанирани.

И тук идва огромната разлика сред виновния и безхаберния управнически метод. Защото Министерство на регионалното развитие пари има. За 2022 година получи невиждано висок бюджет - 2,6 млрд.лв. Що приказки се изговориха какви чудеса ще създадат с него, що планове. И най-после - нищо. Защото поради некадърността на министъра и половината от този бюджет не бе вложена в по този начин нужната инфраструктура. Оправдания ще чуем доста. Но какъв ще е крайният резултат - Шишков просто ще върне парите в общата хазна. Какво пречеше на министъра да дофинансира програмата за саниране с остатъка в бюджета на Министерство на регионалното развитие, а паралелно с това да вървят процедурите за новите здания по НПВУ? Ще ви кажа какво - тънките политически сметчици му попречиха. Шишков реши да накаже живущите в 52 здания - т.е. няколко хиляди българи, с цел да може на локалните избори наесен да се прави акция против ГЕРБ.

Но Шишков не помни нещо доста значимо - хората виждат и помнят. А най-вече се нервират да ги взимат за балъци.



 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР