От Фейсбук профила на журналистката Соня КолтуклиеваВ петък, в 12:00

...
От Фейсбук профила на журналистката Соня КолтуклиеваВ петък, в 12:00
Коментари Харесай

Тя заплаши Киро Петков: Покажи веднага тези 1 500 000 000 долара! Или те давам на Гълъб Донев

От Facebook профила на журналистката Соня Колтуклиева

В петък, в 12:00 ч., приканих народните представители да образуват парламентарна анкетна комисия за аферата Gemcorp. В 17:00 ч. ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова ми написа смс: “Внесена краткотрайна комисия за Джемкорп ”. Е, да, по този начин се прави. Нека българското общество види ясно всички дяволии, с които беше заченат и след това отритнат този меморандума за рекордните 1 500 000 000 $.

Архивите са живи – аз съм първият български публицист, който предизвести за готвената спекулация на века!

2 април 2022 година: ВЪПРОСИ КЪМ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ КИРИЛ ПЕТКОВ

ОТ СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА, издател на 5Gmedia и Bulgaria News:

1. На коя дата се е състояло съвещанието на Министерски съвет, в чийто дневен ред е била заложена точката: разглеждане на план за меморандум с Gemcorp Capital и IP3 Corporation? Кой е бил вносителят?

2. Възложил ли е министър-председателят авансово координиране на текста за меморандума, с коя своя заповед и на кой орган е упълномощил правенето на плана?

3. Възложил ли е министър-председателят на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, ДАР и други служби, които са на негово директно послушание, да проучат бъдещите вложители Gemcorp Capital и IP3 Corporation за произхода на капитите им? (Впрочем, фондът Gemcorp е стартирал с парите на съветския мултимилионер Алберт Авдолян.)

И в случай че не – за какво?

Става въпрос за най-голямата еднократна инвестиция в историята на България! Тя е съвсем колкото цената ( 1.036 милиарда евро) на всичките директни вложения в страната за 2021 година!

Чия рекомендация се е оказала по-важна от мнението на българските служби? На дипломат Херо Мустафа, която е била на вечерята на вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов с представители на Gemcorp през февруари 2022 година във Вашингтон; на Атанас Бостанджиев, обвързван с съветската ВТБ капитал и с КТБ; на “колеги от американското посолство ”, както споделя вицепремиерът Асен Василев?

4. Потърсено ли е мнението на Българска народна банка по линия на междубанковия продан за финансовото положение на Gemcorp и IP3 Corporation и за съответните банкови референции на двете компании?

5. Има ли импортирани мнения във връзка на плана за меморандум – от кои министри и какво съдържат те?

6. Получил ли е министърът на енергетиката Александър Николов мандат за подписването на меморандума на 23 март 2022 година? С кое решение на Министерски съвет, от коя дата?

С какви пълномощия и къде са разказани те?

7. Кои министерства и държавни служби са взели участие в съгласуването на текстовете и изискванията на меморандума; какви са отговорностите на България по него и какви биха били последствията и неустойките за неизпълнението му?

8. Някой регистрира ли в този момент заплахата да настъпят отрицателни последствия за България по реда на Вашингтонската конвенция за отбрана на вложенията, в случай че Gemcorp Capital и IP3 Corporation се извърнат към Международния център за споразумяване на капиталови разногласия ICSID на следното съображение: към Gemcorp Capital и IP3 Corporation са поети задължения за вложения, които не са се случили по метода, по който двете компании са очаквали след подписването на меморандума с българското държавно управление?

Практиката на Международния трибунал във Вашингтон е следната: всяко заричане, когато е направено от формален представител на една страна, се смята за стихотворец ангажимент. Това конкретизиране е към коментаторите, които се пробват да неглижират меморандума, тъй като не бил контракт.

Gemcorp Capital и IP3 Corporation може да претендират за обезщетения, за обезщетение за нанесени репутационни вреди, за компенсации поради отклонените средства – над 1 милиард $ – от други планове, които са могли да им донесат облаги.

Такова държание, като това на Кирил Петков, не се толерира, санкционира се! България, може би, ще се озове като ответник в развой за няколко стотин милиона долара…

Според двама министри от кабинета “Петков ”, които попитах – Гроздан Караджов (ИТН) и Радостин Василев (ИТН), съгласувателна процедура в Министерски съвет по меморандума не е провеждана.

Обадих се по телефона на някогашния министър на енергетиката Делян Добрев и му описах за моите изследвания, споделих му: задайте настоящ въпрос на премиера Петков за Gemcorp и ще видиш реакцията. Той в началото беше песимистичен, само че след това се убеди, че има нещо гнило.

Притиснат от депутати от ГЕРБ в пленарна зала, министър-председателят Кирил Петков изнервено заобяснява, че меморандумът на Министерството на енергетиката с Gemcorp/IP3 за 1 500 000 000 $ е чисто-и-просто писмо за желанията (letter of intend).

Я да забележим по този начин ли е!? На 12 април се обадих в Министерството на енергетиката, на заместник-министъра Пламен Данаилов (ИТН) да попитам мога ли да получа копие на текста на меморандума. Той попита министъра Александър Николов (ИТН) и ми изясни следното: би трябвало да подам молба (като основен редактор на 5Gmedia); да отида в министерството, да си оставя чантата с телефона при портиера, да изчета документа без право да го фотографирам или да си повеждам мемоари. А по какъв начин ще изтъквам обществено текст, за който нямам никакви доказателства?! Има ли отчет към меморандума, както е по закон, попитах? Отговорът: “Ами, не ”.

Ха, каква изумителна интрига! Влизала съм в Пентагона и в Държавния департамент, в Кремъл, в израелския Кнесет, в новаторския отдел на Гугъл, само че чак такива забрани и секретност не съм срещала на никое място.

Асен Йорданов, издателят на проверяващия уебсайт Биволъ, ми показа, че е изискал да получи копие на текста на меморандума за прословутите електрически автомобили; отказали са му и той съди държавното управление по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). Според Асен Йорданов, тези, сякаш почтени меморандуми, се употребяват от фирмите като “входна виза ” в реномирани банки за приемането на големи заеми, т.е. меморандумите служат като държавна гаранция на задграничните частни компании.

Призовах прокуратурата да проверява целия развой на взимане на решение за сключване на тайнствения меморандум. Защото моите изследвания сочат, че са нарушени всички административни процедури за инспекция и координиране от министерствата, Българска народна банка и службите.

Вижте какъв брой обикновено се опитваха да ни заблудят. След като зададох 8 въпроса към Министерски съвет (неотговорени!) дали са спазени законовите условия при подготовката на меморандума, министър председателят Кирил Петков разпореди на ДАНС инспекция за произхода на капитала на Gemcorp; 48 часа по-късно, говорителката на държавното управление Лена Бориславов изрично съобщи – няма съветски капитали в Gemcorp. Ехааа! Каква светкавична реакция! На солидни държавни организации в мощни страни им лишава седмици и месеци да стигнат до произхода на капиталите, маскиран зад поредици от офшорни компании и адвокатски адвокатски фирми, обаче, на нашата ДАНС й лиши единствено няколко часа. Евалла, беее!

На 12 април написах: “Сега стана ли ви ясно, почитатели на Приятелската Пирамида “Пълен неуспех ” за какво в този меморандум има нещо гнило?! Ама доста гнило! ”

Няколко пъти обяснявах по телевизия СКАТ – единствено по СКАТ, тъй като БТВ, Нова, БНТ(обединени за ПП) не ме канят, прекомерно рискова и конфликтна съм  за тях – та доказвах аз, че меморандумът надминава по секретност интервенциите на Джеймз Бонд и МОСАД, взети заедно; че щом има клаузи за обезщетение, значи не е “писмо за желанията ”, а контракт. И България ще се наложи да заплаща неустойки!

След моите изявления вицепремиерът Асен Василев накисна посланичката на Съединени американски щати Херо Мустафа, че тя е предложила Gemcorp на вечеря във Вашингтон, на която са били с Александър Николов. Посолството на Съединени американски щати отхвърли.

5Gmedia разгласява контракта, възложен на народния представител Десислава Атанасова на британски език, без гриф “секретно ”. Стана очевадно даже за поддръжниците на държавното управление, че цялата българска енергетика се слага под контрола на непозната компания, основана с капитали на олигарх, непосредствен до съветския президент Владимир Путин.

20 юли 2022 година, Mediapool: Правителството е решило да приключи меморандума с корпорацията Gemcorp („ Джемкорп “), заяви в сряда министър председателят в оставка Кирил Петков. „ Прекратихме го, с цел да изчезне тази тематика от публичното пространство “, разяснява той, само че не посочи по какъв начин се е стигнало до решението. С прекратяването на меморандума, който до момента държавното управление защитаваше, е претрупан енергийният министър в оставка Александър Николов, който го подписа в края на март. Това няма да докара до заплащания от българска страна, съобщи Петков пред бТВ.

В решенията на днешното съвещание на държавното управление сходна точка нямаше.

Заради подписания от държавното управление меморандум за привличане на 1 милиарда $ вложения в зелена енергийна промяна с основаната във Англия Gemcorp и американската „ Ай Пи 3 Корпопейшън “ (IP3) бе основана и краткотрайна парламентарна комисия.

Gemcorp не е непозната за България компания. През 2014 година, когато Корпоративна комерсиална банка (КТБ) бе оповестена в неплатежоспособност, Gemcorp и Оманският фонд, който бе акционер в банката, желаеха да възстановят активността на финансовата институция. Основател и изпълнителен шеф на Gemcorp е българинът Атанас Бостанджиев, който през март бе единият от подписалите меморандума с министър Николов. До средата на юли 2014 година Бостанджиев беше изпълнителен шеф на „ ВТБ Кепитъл “, а по това време съветската „ Внешторгбанк “ бе третият по величина акционер в КТБ. ”

… Да прекратиш контракт за над един милиард $, не е като да прекратиш контракта за Airbnb квартирата, в която си вършиме срещите с Лена, Кириле! Къде са документите по прекратяването на контракта, подписани от двете страни – българското държавно управление и Gemcorp/IP3? Нали си за “прозрачност ” и “нулева толеранция към корупцията ”?! Хайде, покажи двустранно съглашение за прекратяването и при какви условия влиза в действие то!

Кирил Петков няма да ми отговори, несъмнено. В понеделник ще изпратя въпроси по ЗДОИ на служебния министър-председател Гълъб Донев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР