От Фейсбук профила на Александър СимовОт няколко години насам често

...
От Фейсбук профила на Александър СимовОт няколко години насам често
Коментари Харесай

Симов: Отворете „Капитал“, за да разберете как руската пропаганда прецаква дори sugar-free еклерите

От Facebook профила на Александър Симов

От няколко години насам постоянно си мисля за обичаната дъвка на мейнстрим-инфлуенсърите: " митичната съветска агитация ". Достатъчно и да отворите случаен брой на " Капитал ", стената на някой " медиен познавач " или случаен профил на градски либерал и ще научите, че съветската агитация е на всички места край нас. Тя пълзи невидимо като радиация, всмуква се в костите на танцуващите ледени хора, прекатурва политически настройки безусловно с две дописки, разбърква чарковете на политическата система, а от време на време дори прецаква рецептите за sugar-free еклери в " Савини ". Руската агитация е всемогъща като Супермен, потайна като Батман, подла като изверг в сенките и в същото време всеки квартален полуинтелектуалец знае за нея и я бори с могъщи статуси, мрачни есета и безспирно четене на Иво Инджев, хохохохо.

Но, в случай че изоставим полето на градското фентъзи и потърсим най-малко малко конкретика, някакви доказателства за неспирни потоци от съветски пари, които се изливат да държат България в интелектуално послушание, тогава обстановката става мелодраматична. Всеки от дърдорещите спецове не е привел нито едно доказателство. Ама нито едно. Минах през безкрайна поредност от изявленията на " специалисти " от Центъра за проучване на демокрацията, всички преливащи от концепцията за съветска агитация у нас, само че идейното е, че в тези изявленията няма нито едно име, нито един посочен уебсайт, който да е разстрелян с съответното обвиняване, че е касичка на Кремъл. Далеч съм от мисълта, че у нас няма съветска агитация. Но чаках борците с нея да не са толкоз мързеливи и тежко преносими. Очаквах да ровят, да проверяват, да ловят измежду нощ съветски осведомителни бойци. Нищо сходно. Дори уеб страниците, финансирани от " Америка за България " го карат единствено на общи приказки, мантри и заклинания. Значи гадните рашки са толкоз ефектни, че са невидими. Тц, тц. И поради това евентуално сме на стадий 2 - да филтрираме тези гнусни и неуловими талибани, които скапват храносмилането на градската будна общност. Да забраним всеки с друго мнение и взор. Под красивия воал на това, че водиме война с съветската агитация.

А може и да не съм прав. Може всичко това да е план на някой градски либералюга да се натъпче с хамбургери, а по-късно като се прибере у дома при веган-гаджето си да каже: " Бейби, не съм отговорен! Руската агитация ме накара да го направя "
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР