От ЕС получаваме предимно насърчителни потупвания по рамото, казват гърците.

...
От ЕС получаваме предимно насърчителни потупвания по рамото, казват гърците.
Коментари Харесай

Гърция гледа към Китай, но не всичко ѝ харесва

От Европейски Съюз получаваме най-вече насърчителни потупвания по рамото, споделят гърците. Затова са насочили взор към Китай и неговите милиардни вложения. Но не всичко, идващо от Пекин, им харесва, отбелязва " Дойче веле ".

Рядко сме виждали толкоз мощна проява на близки връзки с Китай: предходната седмица консервативният министър председател на Гърция Кириакос Мицотакис посети Китай, съпроводен от огромна икономическа делегация. Гърция пък беше страна на фокус на панаира в Шанхай. А от през вчерашния ден (10.11.) китайският президент Си Цзинпин е на 3-дневно публично посещаване в Гърция. Според информации в гръцките медии по време на визитата ще бъдат подписани 16 съглашения за икономическо съдействие в областите земеделие, нововъведения, телекомуникации, туризъм, просвета и правораздаване. Освен това две от най-големите китайски банки - Bank of China и International and Commercial Bank of China (ICBC) - ще открият свои клонове в гръцката столица.

" Отворени сме за бизнеса " - гласи обичаното мото на новия гръцки министър председател. Председателят на консервативната " Нова народна власт " води политика, която подтиква бизнеса, и е решен да понижи с 30 % корпоративния налог, както и да даде подтик на дълго отлаганата приватизация. Проправителственият щемпел се надпреварва да тиражира положителни вести: Съединени американски щати проявявали интерес към стратегическо значимото пристанище на Александруполис, близо до границата с Турция; Израел се интересувал от гръцката оръжейна индустрия; а немският колос REWE възнамерявал да стъпи на гръцкия енергиен пазар.

Сега обаче на ход са китайците. " През последните 6 месеца доста планове напреднаха съществено ", споделя по този мотив Фотис Проватас от Камарата за гръцко-китайско съдействие със седалище в Атина. Според него е голяма стъпка напред идното разкриване в Атина на клонове на две от водещите китайски банки, тъй като " китайските вложители отиват там, където техните банки към този момент са стъпили ", прецизира той.

Инвестицията в Пирея

Но капацитетът е доста по-голям: китайските планове в Гърция съставляват по-малко от един % от общия размер на китайските вложения в Европа. Един от многообещаващите планове е товарното контейнерно пристанище в Пирея, мажоритарен дял от което от 2016 година насам има китайската държавна корабна компания COSCO. Така най-голямото гръцко пристанище се трансформира в разпределителна гара за товарните транспорти към Европа.

Китай желае да разшири размера на вложенията си в Гърция, само че тези планове се натъкват и на опозиция от страна на Атина. Гърците отхвърлиха да вземем за пример китайското предложение за корабостроителница за големи яхти - евентуално заради опасения, че това ще съсипе бизнеса на локалните компании, както написа вестник " Катимерини ". Планираното разширение на потенциала на пристанището в Пирея също не напредва изключително. Независимо от това " китайската инвестиция в Пирея е доста сполучлива ", споделя за Дъждовни води Константинос Филис от Атинския институт за интернационалните връзки. Той обръща внимание на това, че Китай е задължен да съблюдава европейските разпореждания, да вземем за пример за отбрана на труда, показва политологът.

Според Фотис Проватас, Гърция има интерес да се съблюдават европейските правила, тъй като тъкмо дребните страни като Гърция нямат други защитни механизми против произвола на огромните и стопански мощни страни. Той напомня, че в недалечното минало Унгария се е пробвала да заобиколи европейските правила, с цел да улесни китайските вложения, с което в последна сметка си навлякла много неприятности. Също и Филис приканва за спазването на европейското законодателство, като в същото време пази и доближаването с Китай: " Гърция се нуждае незабавно от нови вложения и свежи пари ", твърди анализаторът. Защото от Европа страната сега получавала най-вече насърчителни потупвания по рамото.

Златна виза за китайци

Много атрактивен за китайските вложители наподобява гръцкият пазар на недвижимите парцели. За това заслуга има и така наречената " златна виза ": Гърция дава 5-годишно позволение за престояване на тези жители отвън Европейски Съюз, които вложат най-малко 250 хиляди евро в локални недвижими парцели. Това е и най-ниската в целия Европейски Съюз цена, която жители на трети страни би трябвало да платят за правото на свободно напредване в общността. Дотук повече от 5 хиляди китайци са се възползвали от тази опция. Тенденцията е възходяща.

Дали пък това не е някакъв нов сполучлив бизнес модел? При цялото си позитивно отношение към Китай, Фотис Проватас е по-скоро песимистичен: " Не покупката на недвижими парцели, а най-много вложенията в производството могат и би трябвало да допринесат за икономическия растеж на Гърция ", показва той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР