От една страна мерките на правителството са положителни, тъй като

...
От една страна мерките на правителството са положителни, тъй като
Коментари Харесай

КНСБ: Някои от мерките на кабинета ще имат спорен ефект

От една страна ограниченията на държавното управление са позитивни, защото въпреки всичко всичко, което стига до хората, до работещите при тези невиждани условия на високи цени и инфлация, е хубаво. От друга страна обаче някои от ограниченията, които се оферират, ще имат противоречив резултат.

Това съобщи шефът на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ и основен икономист на синдикалната организация Любослав Костов пред News.bg във връзка новите ограничения на държавното управление.

- съгласно него това е отлично като желание, само че имаме ли гаранции, че крайната цена на тази стока ще намалее дотолкоз, доколкото за междинните първични материали като брашно и електрическа енергия, с които се създава този самун, ДДС-то остава 20%. Опитът от последните 24 месеца демонстрира, че когато понижиха ДДС-то на ресторантьорите, цените не понижиха, а се подвигнаха и бюджетът изгуби към половин милиард лв. , уточни Костов.

" Хлябът е богатство и даже и с 10 стотинки да поевтинее, това ще е от изгода за хората с ниски приходи и междинната класа, защото е съществена част в тяхното ползване като тегло, като тежест ", разяснява той.

За останалите ограничения - за пенсиите, когато се споделя, че се вдигнат с 20%, е хубаво да се каже и че 15% от тях са 60 лева добавки. Реалният приход на пенсионера няма да нарасне с 20%, а действителният приход на пенсионера ще нарасне с към 5% и ще продължи да получава тези 60 лв., които досега получава. 5% е доста по-малко от швейцарското предписание, което споделя 50% от растежа на средноосигурителния приход за годината плюс 50% от инфлацията.

По отношение на горивата - 25 стотинки на литър, мярката е добра, само че дано не забавяме, че този бранш е олигополна конструкция. За 1 ден цените на А95 бензин и дизел набъбнаха с към 6-7% и има годишна инфлация от над 45%. Тази отстъпка, която се предлага, даже да окаже някакъв резултат, ще бъде най-малък върху крайната цена и не съм сигурен до каква степен жителите ще го усетят. Като желание е отлично, оцени Костов.
 При 9% Данък добавена стойност на вино и бира, Василев предпочел нулева ставка на хляба
При 9% Данък добавена стойност на вино и бира, Василев предпочел нулева ставка на хляба

Коалицията единна и в незнанието нулев Данък добавена стойност на хляба ще понижи ли цената

По думите му най-хубавата мярка, която би трябвало да се изведе пред скоби е растежът на размера на парите, които се приспадат от данъчната основа за развъждане на дете от 4 500 на 6 000 лева Това е една промяна на необлагаем миниум, единствено че за фамилии за деца. Хубаво е да се намерения за необлагаем миниум изобщо върху минималната заплата, а освен върху семейства с деца, настоя Любослав Костов.

Той не се нае да каже дали ограниченията на държавното управление ще доведат до спад на инфлацията, така това даже и шефът на Българска народна банка не можело да планува дали инфлацията ще тръгне надолу. Обаче предизвести - инфлацията ще продължи да нараства въпреки и не толкоз остро, по отношение на сегашния миг. Последната статистика демонстрира, че средногодишните данни към април на инфлацията е 14.4% на показателя на потребителските цени , само че няма да се уморим да повтаряме, че персоналната инфлация на всеки един е много по-висока. Не са доста положителни прогнозите за инфлацията идващите месеци, само че се надяваме, че този пакет ще окаже въздействие най-малко за хората, за семействата, за работещите, защото те са тези, които не стопират да работят и да поставят труд, без значение в какви условия се намират, акцентира специалистът.

Надявам се да дава това, което е належащо и това, което са си заслужили хората, защото преразпределителната роля на страната и като дял от Брутният вътрешен продукт, и като това какво отива за труда като индустриален фактор, е много по-ниско от средноевропейските стойности. Ако мога да кажа нещо на държавното управление, то е да дава повече за труда, защото трудът е този, който основава добавената стойност и по-малко за финансови разноски, и за планове, които към момента не сме видели, прикани Любослав Костов.
 Българска социалистическа партия и Демократична България удовлетворени, Има Такъв Народ се чудят за някои ограничения
Българска социалистическа партия и Демократична България удовлетворени, Има Такъв Народ се чудят за някои ограничения

" Възраждане " недоволства, че кабинетът не ги слушал за ограниченията

" Нямаме растеж на заплатите в държавния бранш, в миг, в който в частния бранш заплатите нарастват с 12%. Нямаме растеж, като извадим педагогическия личен състав, на никое място другаде заплатите не набъбнаха - в организации, които цяла година работиха, в министерства ", уточни той.

Той добави, че даже пазачът в пандиза, чиито труд едва ли е толкоз лек, не е получил и една стотинка увеличено заплащане в изискванията на високата инфлация, пък тези хора, не са спрели да правят своята работа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР