От една гледна точка светът е много по-богат, отколкото е

...
От една гледна точка светът е много по-богат, отколкото е
Коментари Харесай

Всеки трети в България е в риск от бедност

 От една позиция светът е доста по-богат, в сравнение с е бил преди години. Сега единствено дребна част от популацията живее в условия, определяни като  " последна беднотия “. И броят им понижава, отбелязва Euronews.

Според данни на Световната банка през 1990 година броят на хората в последна беднотия възлиза на 1,9 милиарда - 36% от популацията на света. До 2018 година се пресмята, че този брой е понижен до 650 милиона - 8,6% от международното население.

Намалението обаче не е отмерено разпределено: Китай и Южна Азия реализират голям прогрес, за разлика от Субсахарска Африка, където броят на извънредно бедните хора нараства.

" Крайната беднотия “ се дефинира като живот с под 1,90 $ дневно. По тази мярка Европа и други елементи на света едвам се записват в скалата. Доходите са по-високи - само че също по този начин са и разноските за живот.

Световната банка е създала система за систематизиране, определяща " линии на беднотия “ за разнообразни категории страни, по отношение на националния приход. В множеството страни от Европейски Съюз това е несъмнено на 5.50 $ дневно.

Като се вземат поради и материалните и обществени ограничения, данните от Евростат от 2017 година допускат, че 22,4% от хората в целия Европейски съюз - 113 милиона души - са изложени на риск от беднотия или обществено изключване.

Най-висок е процентът на популацията в България, става видно от графиката. Цели 38,9% от популацията на страната ни е застрашено от риск от беднотия и обществено изключване към 2017. Близо до тази цифра е и Румъния - с 35,7% от популацията под опасност.

Заетостта се разглеждаше като излаз от бедността, само че някои акции настояват, че това към този момент не е по този начин.

" Виждаме детонация от несигурна работа, контракти за нулев час… Все повече хора работят, само че в действителност се борят да свържат двата края в края на месеца “, разяснява Лео Уилямс, шеф на Европейската мрежа за битка с бедността (EAPN)пред Euronews.

През януари EAPN, който съставлява доста организации и Неправителствени организации, разгласява главен отчет за бедността и общественото изключване в Европейски Съюз.

Стратегията " Европа 2020 “ - програмата на Европейски Съюз за напредък и работни места, призната през 2010 година - включва цел за изваждане на 20 милиона души от тази категория. Но последните данни сочат, че са били " извадени " единствено към пет милиона души.

EAPN твърди, че има фундаментална връзка сред бедността и възходящото неравноправие - и в този момент е време международните водачи да одобряват нова тактика.

" Наистина виждаме, че има потребност от от смяна на парадигмата от стопанска система към обществени вложения “, споделя Лео Уилямс. " Времето е много положително за това в този момент. Скоро в G7 и в Европейски Съюз ще се появят нови политически водачи, тъй че е време те да се ангажират с унищожаване на бедността. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР