От два месеца доцент Атанас Мангъров, началник на детското отделение

...
От два месеца доцент Атанас Мангъров, началник на детското отделение
Коментари Харесай

Кого залъгва доцент Мангъров?

От два месеца доцент Атанас Мангъров, шеф на детското поделение в Инфекциозна болница – София, издига тезата, че българите, влезнали в контакт с ковид, са надалеч повече от формалната статистика, затова ограниченията за предотвратяване от епидемията в по-голямата си част са ненужни и само вредят на стопанската система.

В разнообразни изявленията той дава разнообразни цифри – 300 хиляди, 400 хиляди, а в последното си посещение в bTV на 21 май се спря на броя от 280 хиляди.

Сумирайки резултатите от общия брой PCR проби на 34 лаборатории, паралелно с това и от проби за антитела, той стига до извода, че към 4% от българите са били в допир с ковид, което прави близо 280 000. При 116 умряли сега на даване на данните това прави смъртност от 0,04 – число, съпоставимо със сезонния грип и редица други болести, за които не се вкарват изключителни ограничения за изолираност. Затова, приканва доцент Мангъров, тези ограничения би трябвало да се анулират, тъй като от тях единствено стопанската система страда ненужно, без действителна изгода за обществото.

Всичко би било разумно и целесъобразно, стига да беше правилно. Но то не е. Не е правилно по една елементарна причина – сумираните проучвания на цитираните 34 лаборатории не съставляват епидемиологично изследване – в смисъл на представително изследване измежду популацията, по същия метод, по който примерно се откриват предизборните настройки. В интерес на истината неведнъж го признава и самият Мангъров, в това число в цитираното изявление (някъде към 8:10). Тъкмо в противен случай – болшинството от изследваните от въпросните лаборатории са били тествани заради някаква причина – били са в контакт със инфектирани, принадлежали са към рискови групи, от мощно наранени обитаеми места са, пътували са в чужбина, имали са подозрителни признаци. При това състояние е напълно естествено процентът на влезлите в допир с вируса измежду тях да е по-висок от междинния % за страната . Нещо повече, противоположното би противоречало на всякаква логичност.

В България може да не е извършено представително изследване, само че в други страни към този момент има такива. И на всички места сочат за доста по-висок брой хора, влезнали в контакт със болестта, по отношение на публично записаните случаи. В Испания съотношението е 10:1, във Англия – 13:1, във Франция – 16:1. Да, само че в случай че оповестената от доцент Мангъров численост от 280 хиляди е вярна, то при към 2300 регистрирани съотношението у нас би трябвало да е… 120:1! На всеки регистриран случай – 120 нерегистрирани! Средно десетократно по-голямо съответствие спрямо посочените страни.

Може, несъмнено, да се възрази, че тук доста малко се тества, по тази причина са и доста малко записаните случаи. Да, по-малко се тества, само че не 10 пъти по-малко. У нас са тествани приблизително 10 души на хиляда, в Испания – 40 на хиляда, във Англия – 30 на хиляда. Нека създадем съпоставяне с Испания – там инфектираните са 10 пъти повече от записаните, а тестваните – 4 пъти повече, в сравнение с у нас. Ако умножим нашите 2300 регистрирани по 10 и още един път по 4, получаваме 90 хиляди. Да съпоставим с Англия – умножаваме нашите 2300 по 13 и след това по 3, и отново получаваме 90 хиляди. И в двата случая – над три пъти по-малко от Мангъровите 280 хиляди .

Доцент Мангъров е харизматичен човек. Думите му звучат безапелационно, изключително за уши, които желаят да ги чуят. Пред чара му, както той самичък се похвали, се съобщи и министър председателят Борисов. Но човек се пита – откакто той самичък знае, че не разполага с представително изследване на епидемиологичната конюнктура, за какво е толкоз хладнокръвен в тезата си? Нима не изпитва подозрения, или и самичък той се е предал пред чара си? Защото на един представител на науката не му отива да се самозалъгва, още по-малко да залъгва близките.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР