От дружеството, определено да закупи активите на ЧЕЗ в България

...
От дружеството, определено да закупи активите на ЧЕЗ в България
Коментари Харесай

От Инерком не са дали най-високата оферта за покупката на ЧЕЗ

От сдружението, несъмнено да закупи активите на ЧЕЗ в България - " Инерком " " Инерком " не са дали най-високата цена за пазаруването на активите на ЧЕЗ. Бизнесът на компанията се финансира от банки и две непрозрачни структури - " Score Trade " и " Global Victory Trust ". Това излиза наяве от ново следствие на чешки медии, представено от БНР.

Разследването на чешките публицисти демонстрира, че от индийската компания " Индия Пауър " дружно с дребна българска компания " Фючър Енерджи " са предложили малко над 17 милиона евро по-висока цена за българските активи на ЧЕЗ от компанията на Гинка Върбакова.

Въпреки това, офертата на " Инерком " е оценена като по-благоприятна, съобщи пред БНР чешкият публицист Петър Кубка.

Разследване на чешкия кореспондент Зузана Кубатова, оповестено в най-големия информативен портал на Чехия seznam.cz дружно с видео демонстрира, че " Индия пауър " взаимно с по-малка българска компания - " Фючър енерджи " е направила съвсем 20 милиона евро по-висока оферта в търга.

Тази оферта е била за 360 милиона евро и падежът й е бил за пет години. На второ място е била " Инерком ", която желае да купи ЧЕЗ за 342,5 милиона евро, само че падежът - девет месеца.

На трето място е " ЕнергоПро " с 304 милиона евро. Въпреки това управлението на ЧЕЗ преценя офертата на " Инерком " като по-благоприятна за тях, гласи следствие на чешки медии.

Припомняме, Българска социалистическа партия стартира подписка в цялата страна с искане да бъде прекъсната договорката за покупката на активите на електроразпределителното сдружение ЧЕЗ България от сдружението " Инерком ".

На 14 март депутатите бяха единомислещи, че желаят специфична анкетна комисия в Народното събрание да прегледа договорката с ЧЕЗ. Предложението е на левицата. Червените желаят комисията да е формирана на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ). Цветан Цветанов се съгласи, изтъквайки че ГЕРБ постоянно са били за бистрота.

Развитие по договорката и дали страната ще може още веднъж да се включи в сдружението се чака да има в края на месеца. Управителят на сдружението, несъмнено за покупател - Гинка Върбакова организира диалози с ЧЕЗ в Прага. От българското сдружение " Инерком " оповестиха, че процедурите по към този момент подписания с " Инерком " контракт не престават.

Междувременно от Българска социалистическа партия стартираха оповестената преди този момент подписка за прекъсване на договорката, макар че около абсурда със самата продажба на сдружението, се развихри още един със спекулации кой реализира ПР на " Инерком България " и дали това не брачната половинка на някогашния водач на Българска социалистическа партия и сегашен евродепутат Сергей Станишев, Моника Станишева.

Припомняме, на 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Скандалът трансферира границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ, макар че преди този момент отхвърли да се преглежда този въпрос.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че стартират подписка измежду клиенти на електроразпределителното сдружение за прекъсване на договорката и желаеха страната да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на държавното управление и желаеха интервенция на контролните органи.

От изявление на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това абсурдът доближи и в Чехия, като изданието Lidové noviny стартира лично следствие. То излезе с информацията, че две банки са дали обещание финансиране на договорката, макар че съгласно предходна обява половината от договорката се финансира от офшорки. На изключителното съвещание на комисиите в Народното събрание от ББР отхвърлиха информацията, която се появи, че банката има намерение да финансира договорката.

Лично министър председателят на Чехия Бабиш се е заел пред Борисов да съобщи документите от инспекцията на ЧЕЗ. Самият чешки министър председател обаче разяснява пред родното издание, че е шокиран от протичащото се.

Води се и спор дали от ЧЕЗ е имало оферти, отправени към българско държавно управление, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев изрично отхвърли такова предложение да е било отправяно към някое от трите държавни управления на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник " Лидове вести " Томаш Плескач, ръководещ задграничните интензивности на ЧЕЗ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР