От днес в страната ни са в сила новите противоепидемични мерки –

...
От днес в страната ни са в сила новите противоепидемични мерки –
Коментари Харесай

Ден първи от новите COVID мерки: Засилен интерес към ваксинация, опашки пред обекти и недоволство

От през днешния ден в страната ни са в сила  новите противоепидемични мерки  – учредени на условието за даване на зелен документ: за имунизация, преболедуване или негативен резултат от проучване за COVID-19. Зеленият документ се изисква за визити в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и развлечение, фитнеси, спортни зали и други Документът е нужен и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, образования и т.н. На условието за зелен документ би трябвало да дават отговор и работещите в съответните обекти/организаторите на съответните мероприятия. Недоволство, дълги опашки пред обектите, митинги, само че и голям интерес към имунизацията съпътстваха целия ден. 

Днес стана ясно, че срокът на документа за преболедуване на COVID-19 евентуално ще бъде продължен от 6 на 12 месеца , като удължаването ще важи в рамките единствено на нашата страна. Това стана ясно по време на брифинг на здравните управляващи по-рано денем.  Документът, който се издава след слагане на първа игла от ваксина срещу COVID-19, ще важи като зелен документ. Той ще е валиден един месец, до момента в който се сложи и втората доза и се издаде нормалния документ, заяви министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров.
 
До неделя в това число, при инспекция на РЗИ и при определяне на нарушаване, ще се издава единствено наставление за такова , разгласи зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. „ Дотогава няма да се постановат санкции . Ако има наложени, те ще се анулират. Това е гратисен интервал, с цел да се тества системата. Другото, което взехме решение, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на ограниченията, е, че ще предоставяме безвъзмездни антигенни проби, с цел да могат служители да се възползват от тях преди работа ”, сподели още той. Тези с негативен тест ще отиват на работа, а тези с позитивен – ще бъдат карантинирани.

Относно държавната администрация здравният министър разгласи, че се обмисля хората, които са на гише и обслужват жители, да бъдат имунизирани. „ Там да се сътвори изискване за чиста среда, тъй като те работят с хора. Там е мястото, където в случай че се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространяване ”, изясни доктор Кацаров.

Той разяснява и ограниченията, засягащи образователния развой. „ Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели, ще сработи. Направили сме всичко допустимо учебните заведения да работят. Въведените ограничения са краткотрайни. Ние също желаеме образователният развой да бъде присъствен оптимално дълго време, само че сега сме в обстановка на неспособност това да се случи ”, сподели той.
 
Междувременно на всички места в страната бе регистриран голям интерес към имунизирането. В днешния ден, до 17:00 ч., в страната са сложени 23 206 дози от ваксините срещу COVID-19, оповестиха от Министерството на здравеопазването. 

В същото време срив в системата забави процеса на имунизация, сигнализираха лечебни заведения и лаборатории. Оповестяването на епидемиологичните ограничения, свързани с достъпа до публични места чрез европейски зелен документ, бе съпроводено със злонамерени дейности вид „ отвод от услуга “ (DDoS) против инфраструктурата, обслужваща Националната здравна осведомителна система (НЗИС). Това оповестиха от " Информационно обслужване ". В рамките на 24 часа към портала беше ориентирано голямо количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надвиши 400 Gbps. Това наложи използването на по-агресивни ограничения за ограничаване на зловредния трафик и потребление на профилирана инфраструктура за разбор и противопоставяне, посредством които стартира възобновяване на предоставяните услуги. Само до 15.00 ч. през днешния ден са изтеглени над 64 000 документа. Системата е издавала над 15 000 документа за час. Отново през днешния ден имаше и нов срив на сайта на Национално-здравната осведомителната система his.bg. Сайтът можеше да се отваря единствено на някои устройства.  От утринните часове на деня се срина и уеб сайтът на Единния информативен портал  coronavirus.bg.

От сутринта към 19:30 ч. в столичната Окръжна болница " Св. Анна " са се ваксинирали над 350 индивида. Като максимален е ползата към имунизациите на Janssen. Екипите във Ваксинационния център още веднъж работят с удължено работно време до 21:30 ч. Опашки се извиха още от сутринта и пред Пирогов, както и пред други лечебни заведения, поликлиники и имунизационни центрове. 

Повишен интерес към имунизирането имаше в Стара Загора , опашки още от сутринта се извиха пред РЗИ и ДКЦ 1. Засилен интерес към имунизацията регистрираха и в Хасково , където за последното денонощие в района са сложени 356 дози ваксина, във вторник те са били 299, а в първия ден от седмицата - 148. Опашки от чакащи се извиха пред всички имунизационните пунктове в Пловдив. Опашки от искащи за имунизация имаше и пред лечебни заведения и пунктове в Русе , там единствено през вчерашния ден са сложени 404 ваксини, от които осем са на деца на възраст сред 12 и 18 години. Леко се увеличи ползата към имунизацията и в област Разград , заяви зам.-директорът на Регионалната здравна ревизия Анатолий Стойнов и акцентира, че главно хората в района избират еднодозовата ваксина. Справката на здравното ведомство сочи, че броят на ваксинираните поданици на региона през вчерашния ден е 213, а ден по-рано са сложени 153 ваксини. Повече от два пъти са се нараснали за ден искащите да се имунизират в Кюстендилско . В съпоставяне с предходните дни, когато са поставяни приблизително по 100 ваксини, през вчерашния ден са се имунизирали 240 души. Има нараснал интерес към имунизациите в петте кабинета и в област Търговище . Около двадесет % повече са имунизираните през миналите два дни в Благоевград, в съпоставяне със седмицата преди оповестяване на новите ограничавания, заяви шефът на локалната РЗИ доктор Калоян Калоянов. Само за вчерашния ден в имунизационния център в РЗИ- Видин са се ваксинирали 100 души. От РЗИ във Велико Търново също регистрират повишение на искащите за имунизация.

Но и през днешния ден имаше митинги и неодобрение против новите ограничения в цялата страта. 

Протестиращи се събраха в пространството до фонтана пред президентството в София с гледище за отмяна на заповедта на служебния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров, с която бе въведено условието за зелен документ като нова противоепидемична мярка. Според недоволните жители, новата мярка е дискриминационна и представлява нарушение на човешките права. Протестиращите настояха ограничаването да отпадне веднага и хората да имат право да посещават свободно закрити публични места.

Около 200 души бяха протестиращите в Бургас против въвеждането на зелените документи. Недоволните от новите ограничения блокираха бул. " Христо Ботев " и се насочиха към постройката на регионалната администрация. Преди това се събраха пред постройката на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ и настояха за диалог с шефа й, защото зелените документи се отразяват пагубно на работата им.

Десетки притежатели и личен състав на заведения във Варна стачкуваха, блокирайки за към 10 минути придвижването на кръстовището пред постройката на Община Варна, след което потеглиха на шествие към Морската градина в града. 

Служители в ресторантьорския отрасъл излязоха и в Пловдив на митинг против въведените от през днешния ден зелени документи. Над 200 души се събраха пред постройката на РЗИ в града, където с плакати и гласно показаха своята позиция за имунизационните паспорти. Техните претенции не престават да бъдат за обезпечаване на безвъзмездни проби за личния състав и признание на количествения антигенен тест. 

Около 30 притежатели на заведения стачкуваха през постройката на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ в Благоевград против новата заповед с ограничаващи ограничения, само че след диалог с шефа на РЗИ-Благоевград оповестиха, че на този стадий са срещнали схващане и преустановяват митингите, само че остават в протестна подготвеност. 

В Плевен жители още веднъж се събраха на митинг против зеления документ, този път пред Областната администрация. Протестиращите към 30 души показаха неодобрение от въвеждането на новите коронавирус ограничения със викания " Оставка " и гледище за анулация на рестриктивните мерки.

Протест пред общината и опашка пред мобилния кабинет за имунизация имаше в първия ден с условия за зелен документ в Сливен . Около петнайсет души показаха противоречие с въведените условия и ограничавания пред постройката на общината с плакати с надписи " Ваксината е персонален избор ", " Не на зелените смъртификати ". 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР