От днес се променят изискванията за носене на предпазни маски

...
От днес се променят изискванията за носене на предпазни маски
Коментари Харесай

От днес маските са задължителни само в болници, аптеки и градския транспорт

От през днешния ден се трансформират условията за носене на защитни маски за лице. Това се показва в заповед, издадена от министъра на опазването на здравето Асен Меджидиев. Промените са годни до 18 август 2022 година Предпазните маски са наложителни за всички, които се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, профилирани институции за даване на обществени услуги и в обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни, в транспортни средства на градския превоз (релсови транспортни средства, тролейбуси и автобуси) и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Изключение от условието за носене на защитна маска за лице на посочените места се позволява за деца до 6-годишна възраст.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити публични места, на които има скупчване на хора би трябвало да съблюдават физическа отдалеченост от метър и половина.

Работодателите и органите по назначение би трябвало да провеждат в работните пространства постоянно проветряване и дезинфекция; недопускане до работните пространства на лица с прояви на остри респираторни заболявания – нараснала температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и др.; инструктаж на личния състав за вярна хигиена на ръцете и обезпечаване на сапун и вода и дезинфектант. При опция и по преценка работодателите може да провеждат и отдалечена форма на работния развой или работно време с променливи граници или на смени.

Лицата, които дават административни и други услуги на жители, би трябвало да употребяват средствата на осведомителните и информационните технологии и при опция да дават съответните услуги в електронна среда.

Заповедта планува още осъществяване на засилен утринен филтър в детски ясли и детски градини за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания, както и всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни.

Заповедта цели уеднаквяване на противоепидемичните ограничения в страната, отнасящи се за стадия на разпространяване на COVID-19, на който подхождат въвежданите с нея ограничения и анулира всички въведени противоепидемични ограничения в обособените области. След влизане в действие на заповедта шефовете на районните здравни инспекции могат да вкарват противоепидемични ограничения, съответстващи на по-висок стадий на разпространяване на COVID-19 при нужда.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР