От днес се променят изискванията за носене на предпазни маски

...
От днес се променят изискванията за носене на предпазни маски
Коментари Харесай

От днес се променят изискванията за носене на предпазни маски

От през днешния ден се трансформират условията за носене на защитни маски за лице. Това се показва в заповед, издадена от министъра на опазването на здравето Асен Меджидиев. Промените са годни до 18 август 2022 година Предпазните маски са наложителни за всички, които се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, профилирани институции за даване на обществени услуги и в обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни, в транспортни средства на градския превоз (релсови транспортни средства, тролейбуси и автобуси) и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Изключение от условието за носене на защитна маска за лице на посочените места се позволява за деца до 6 - годишна възраст.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити публични места, на които има скупчване на хора би трябвало да съблюдават физическа отдалеченост от метър и половина.

Работодателите и органите по назначение би трябвало да провеждат в работните пространства постоянно проветряване и дезинфекция; недопускане до работните пространства на лица с прояви на остри респираторни заболявания - нараснала температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и др.; инструктаж на личния състав за вярна хигиена на ръцете и обезпечаване на сапун и вода и дезинфектант. При опция и по преценка работодателите може да провеждат и отдалечена форма на работния развой или работно време с променливи граници или на смени.

Лицата, които дават административни и други услуги на жители, би трябвало да употребяват средствата на осведомителните и информационните технологии и при опция да дават съответните услуги в електронна среда.

Заповедта планува още осъществяване на засилен утринен филтър в детски ясли и детски градини за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания, както и всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни.

Заповедта цели уеднаквяване на противоепидемичните ограничения в страната, отнасящи се за стадия на разпространяване на COVID-19, на който подхождат въвежданите с нея ограничения и анулира всички въведени противоепидемични ограничения в обособените области. След влизане в действие на заповедта шефовете на районните здравни инспекции могат да вкарват противоепидемични ограничения, съответстващи на по-висок стадий на разпространяване на COVID-19 при нужда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР