От днес Съединените щати официално започват да изтеглят последните си

...
От днес Съединените щати официално започват да изтеглят последните си
Коментари Харесай

Започна изтеглянето на САЩ от Афганистан

От през днешния ден Съединените щати публично стартират да изтеглят последните си войски от Афганистан. Вижда се краят на 20-годишното наличие на Съединени американски щати. Ярко увещание за ситуацията, в което остава Афганистан, пристигна късно в петък от кола бомба в Пул-е Алам, южно от столицата Кабул, при експлоадирането на която починаха минимум 21 души и още 100 бяха ранени. Американският президент Джо Байдън е решен да постави завършек на това, което той назова " безконечната война ", като разгласи предишния месец, че изтеглянето на останалите 2500 американски бойни единици ще бъде приключено до 20-годишнината от атентатите на 11 септември. " Ужасяваща офанзива преди 20 години не може да бъде причина за оставането ни там през 2021 година ", сподели той.

След сключването на съглашението за евакуиране от Съединени американски щати талибаните не ангажират директно непознати войски, само че бунтовниците безмилостно атакуват държавни сили в провинцията и водят терористична акция в градските региони. Оттеглянето на американските сили единствено ускори страха, който изпитват елементарните афганистанци. „ Всички се опасяват, че можем да се върнем в тъмните дни на ерата на талибаните “, сподели Мена Новрози, която работи в частна радиостанция в Кабул. " Талибаните са все същите; те не са се трансформирали. Съединени американски щати трябваше да удължат наличието си най-малко с година или две ", сподели тя пред Франс прес.

Афганистанският президент Ашраф Гани упорства, че държавните сили, които в продължение на месеци организират боеве против талибаните, са " изцяло способни " да държат бунтовниците на разстояние.

Генерал Марк Мили не изключи цялостен безпорядък. " Има заплаха от евентуален колапс на държавното управление, евентуален колапс на военните ", сподели той по-рано тази седмица. " Опасност от революция и филантропична злополука, която е обвързвана с нея. "

Военният напън под управлението на Съединени американски щати в Афганистан стартира през октомври 2001 година след атентатите на 11 септември. Две десетилетия по-късно и след гибелта на съвсем 2400 американци и десетки хиляди афганистанци за Байдън окончателното отдръпване е целесъобразно, защото американските сили са към този момент уверени, че страната не би могла още веднъж да се трансформира в база за непознати джихадисти, които да заговорничат против Запада. Голяма е обаче паниката, че талибаните към момента могат да нанесат удари по оттеглящите се американски сили, а в южната провинция Кандахар, където враговете се сблъскваха постоянно, източници по сигурността настояват, че няколко региона са заредени с експлозиви, заложени от въстаниците. /БГНЕС, АФП
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР