От днес Русия ограничава правото на мирно преминаване на чуждестранни

...
От днес Русия ограничава правото на мирно преминаване на чуждестранни
Коментари Харесай

Русия спря достъпа до части от Черно море за чуждестранни кораби

От през днешния ден Русия лимитира правото на спокойно прекосяване на задгранични военни кораби и други държавни съдове в три района на Черно море, се споделя в бюлетин на Департамента по мореплаване и океанография към Министерството на защитата, съобщи организация БГНЕС.

Подчертава се, че това ограничаване влиза в действие от 21:00 часа на 24 април до 21:00 часа на 31 октомври, съгласно РИА Новости. Планираните за затваряне зони няма да нарушат корабоплаването през Керченския проток, също така всички те се намират в териториалните води на Русия. Министерството на външните работи на Украйна стачкува пред Москва поради това решение, акцентирайки, че то е признато под претекст за осъществяване на военни учения, макар обстоятелството, че всички зони, планувани за затваряне, се простират единствено до външната граница на териториалното море на Руската федерация.

Западната реакция

Държавният департамент на Съединени американски щати назова възбраната за влизане на задгранични кораби в редица черноморски региони " непозволена ескалация " от Русия. Говорителят на външното министерство Нед Прайс изрази в документално изказване " дълбока угриженост " по отношение на възбраната, а също по този начин упрекна Москва, че " попречва работата на украинските пристанища в Азовско море ". На собствен ред Европейски Съюз счита, че затварянето на избрани региони на Черно море от страна на Русия " в допълнение ще дестабилизира обстановката ". Говорителят на външнополитическата работа на Европейския съюз Петер Стано прикани това решение да бъде анулирано.

Отговорът на Русия

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, разяснявайки реакцията на западните политици, акцентира, че Русия работи в сходство с интернационалните съглашения. „ Обръщам внимание на обстоятелството, че не са въведени ограничавания за комерсиалното мореплаване и за потреблението на украински пристанища в Азовско море “, сподели Рябков. Той също по този начин назова ограничението на избрани зони, където се организират ученията, общоприета интернационална процедура. Както Рябков означи, от тази позиция Русия работи въз основа на многостранни съглашения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР