От днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един

...
От днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един
Коментари Харесай

Асен Меджидиев: Пускаме безплатни антигенни тестове за COVID-19

От през днешния ден Министерството на здравеопазването пуска в послание последователно един огромен запас от безвъзмездни антигеннни проби, хората да могат свободно да се тестват. Това сподели в предаването " Лице в лице " по бТВ служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев.

" От на следващия ден даваме опция на хората всеобщо, където пожелаят, да се имунизират. Досега беше допустимо единствено при общопрактикуващите лекари. От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безвъзмездни проби и те ще могат умерено да насочват хората ", съобщи министърът.

Той добави, че също по този начин във всички РЗИ-та хората ще могат гратис да си вършат безвъзмездни проби без направление.

От на следващия ден започват мобилни групи от регионалните и общинските лечебни заведения в 7 области на страната. Екипи от доктор и лаборант или доктор и здравна сестра ще посещават труднодостъпните райони да тестват искащите и да имунизират всеки, който желае да бъде имунизиран, защото не всички хора имат опция да се пътуват, сподели още здравният министър.

В днешната заповед отстраняваме маските в публични здания, закрити пространства. Това е корекцията, която нанасяме от предходната заповед.

Корекциите в заповедите за Коронавирус ограниченията ще се нанасят ежеседмично, защото специалистите ще се събират всяка седмица и ще преглеждат обстановката, заяви Меджидиев.

„ Досега имаше народен проект, в който се съблюдаваха стадии и се влизаше автоматизирано от един режим в различен по области. Реших да подхваща по-различен метод и да поправяме някои неща от този проект. Реших да групирам екипа от експерти персонално в моя кабинет. Имаме три такива сбирки за 6 дни. Епидемиолози, инфекционисти, РЗИ, Бърза помощ, в това число хора от бизнеса, и да преглеждаме ограниченията по този начин, както е вярно да се постановат ", сподели министърът.

Той изрази вяра, че през другата седмица ще разхлабят ограниченията още повече и хората ще живеят обикновено.

„ Имаме разновидност на вируса, при всяка вълна има друга заболеваемост и тежест на заболеваемостта и би трябвало да бъдем флексибилни “, добави Асен Меджидиев.

По думите му сега сме в плато и леко влизаме в нисходяща част.

„ Основният аршин, по който ние реагираме, е натовареността на болничната система. В момента имаме до 9% заети неинтензивни кревати и към до 5,2% от интензивни кревати, което дава опция ние да реагираме “, добави министърът.

Той добави, че в няколко европейски страни карантината е отстранена, само че там имунизационният % на популацията е доста огромен.

„ Австрия е с над 80% имунизирани хора, в България този % е доста невисок по тази причина не можем да си позволим тотално унищожаване на карантината. Това ни беше дълга тематика през днешния ден, на този експертен съвет, която обсъждахме. Надявам се от другата седмица, в случай че това плато тръгне мощно нисходящо, да свалим дните на карантината, изключително за имунизираните хора. За тях да бъде 5 или 7 дни, след което да ги освобождаваме тотално от изолираност или от карантина. За неваксинираниште мислим да я понижим на 7 дни, като се вършат два поредни антигенни теста и в случай че пробата покаже, че са негативни, могат да бъдат освободени от изолираност и карантина. Тъй като при съществуване на негативен антигенен тест този човек не популяризира инфекцията ", съобщи министърът.

По думите му даже индивидът да има позитивен PCR, в случай че има негативен антигенен тест – той не популяризира инфекцията.

По отношение на апелите за възобновяване на спомагателните хонорари на лекарите на първа линия, той съобщи, че първото, което възвръщат са парите, които са се изплащали за имунизация.

Той добави, че разискват, в случай че се наложи тези пари да тласък за работа в интензивни отделения, при Коронавирус вълна, това е „ когато се наложи тежка Коронавирус вълна и когато този %, който ви го загатнах, се усили в съответните браншове и има натовареност на системата, означи здравният министър.

„ Тогава мислим дали ще е удачно да дадем тези пари. Има и други механизми на стимулация. Може да се разяснява нарастване на клиничните пътеки, които са за лекуване на заболели с Коронавирус, при което по същия метод се подтиква личният състав да подсигурява тези хора и да им оказва съответно и качествено лекуване “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР