От днес фирмите могат да подават годишните декларации за облагане

...
От днес фирмите могат да подават годишните декларации за облагане
Коментари Харесай

Започва кампанията по подаване на декларации за корпоративни данъци

От през днешния ден компаниите могат да подават годишните заявления за облагане с корпоративни налози през портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. Декларацията се подава единствено по интернет с дипломиран електронен автограф (КЕП). С тази декларация се подава и годишен доклад за активността. Юридическите лица подават декларациите си от 1 март до 30 юни за пръв път през 2021 година, съгласно последните промени в законодателството.

Срокът за заплащане на корпоративния налог е 30 юни. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна записка за заплащане към бюджета. Други разновидности за заплащане са посредством интернет или с пощенски запис за данъчно заплащане. Неподаването на декларациите се глоби, като минималната санкция е 500 лв. за юридическото лице и 200 лв. за шефа на компанията, припомнят от Национална агенция за приходите.

Очаква се при започване на другата седмица да бъде налична и електронната авансово попълнена данъчна заявления за облагане на приходите на физически лица. Тя ще е налични в портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. Потребителите, които имат личен идентификационен код (ПИК) или дипломиран електронен автограф (КЕП) ще имат достъп до въведената информация за получени от тях приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем, получени суми от продажби в интернет, данни за закупен стаж и информация за прекачване на транспортно средство. Издаването на ПИК е гратис и става във всеки офис на Национална агенция за приходите в страната, без значение от непрекъснатия адрес на лицето, прецизират от приходната организация.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР