От днес Финландия и Швеция са съсс статута на официално

...
От днес Финландия и Швеция са съсс статута на официално
Коментари Харесай

Официално - Швеция и Финландия със статут на поканени в НАТО

От през днешния ден Финландия и Швеция са съсс статута на публично поканени за участие в НАТО, разгласи в Брюксел генералният секретар Йенс Столтенберг.

Протоколите за присъединението им към пакта бе подписано от посланиците на страните членки. Това стана в наличието на външните министри Пека Хаависто на Финландия и Ан Линде на Швеция.

„ Денят е исторически за Финландия, Швеция, НАТО и евроатантическата сигурност. Тези страни ще имат сериозен и значим принос към нашия алианс. Въоръжените ни сили ни са съвместими. Те вземат участие в учения от много години насам. Споделяме едни и същи полезности, и сме изправени пред едни и същи провокации в Балтийско море и другаде “, посочи Столтенберг.

Според него е значимо НАТО да остане единна пред лицето на опасността от съветската експанзия в Украйна.

Подписването на протоколите стана допустимо, откакто Турция отдръпна забележките си към двете страни. Анкара обвиняваше управляващите в Хелзинки и Стокхолм, че дават леговище на деятели на Кюрдската работническа партия (ПКК) и почитатели на живеещия в заточение в Съединени американски щати просветител Фетхуллах Гюлен.

На срещата на върха на алианса в Задрид, Турция, Финландия и Швеция подписаха тристранен меморандум за съгласие, който проправи пътя на двете сканднавски страни към пакта.

Със статута си на поканени за членки Финландия и Швеция ще вземат участие в полемиките на НАТО.

Предстои утвърждението на подписаните през днешния ден протоколи от националните парламенти на всички 30 членки на пакта.

Столтенберг отхвърли да назове прецизен период за привършване на процедурата. Той обаче посочи, че редица страни са подготвени на бърза ратифисация.

Последният път подобен ратификационен развой в НАТО е лишил една година, сподели генералният секретар. Той имаше поради присъединението на Северна Македония.

„ Но в този момент приказваме за месеци “, уточни той в отговор на журналистически въпрос.

И напомни, че от момента, в който Шневеция и Финландия подадоха молби за участие, до днешното сключване на протоколите за присъединение са минали едвам 7 седмици. Това е много дребен период.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР