От днес до 29 май в Националния политехнически музей посетителите

...
От днес до 29 май в Националния политехнически музей посетителите
Коментари Харесай

Изложба ни запознава с Всенародния цар на горчивия смях

От през днешния ден до 29 май в Националния политехнически музей посетителите могат да видят гостуващата галерия " Стоян Миленков - Всенародният цар на горчивия смях ".

Тя е готова от екипа на Общинскиs исторически музей в Брезник и показва една от най-интересните персони в българския културен живот от първата половина на ХХ век.

Стоян Миленков е по едно и също време стихотворец, музикант и артист, хуморист и сатирик, куплетист, трубадур, възпяващ неволите и насладите на своя народ, импровизатор от висока класа. Някои откриватели го одобряват за учредител на естрадното изкуство у нас и даже за първия рапър.
 Снимка 526081
Източник:

Писателят Радой Ралин го дефинира като " всенародния цар на горчивия смях ", а изкуствоведът Драган Тенев разяснява творчеството му с думите: " тези градски шансониери ", които влагат " изключително изострен обществен смисъл в това, което видимо наподобява почтено, а в действителност съставлява камшик против неправдата ".

Представяйки дребното останало завещание от Стоян Миленков, изложбата съумява да ни допре до един живот, изпълнен с обич, наслади и драматизъм. Разказът за него се добавя от видеофилм, пренасящ феновете в отминали години и тогавашния метод на живот.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР