От днес (четвъртък) лицата, при които лабораторно е доказан COVID-19,

...
От днес (четвъртък) лицата, при които лабораторно е доказан COVID-19,
Коментари Харесай

Днес влизат в сила новите срокове за COVID карантината

От през днешния ден (четвъртък) лицата, при които лабораторно е потвърден COVID-19, ще подлежат на изолираност за интервал от 7 дни, а не както до момента – за 10 дни, а контактните лица ще подлежат на 5-дневна карантина (досега карантината беше с дълготрайност от 7 дни).

Под карантина няма да бъдат поставяни хората, които в границите на последните 90 дни, са преболедували COVID-19, както и тези, които в границите на последните 3 месеца имат приключен имунизационен курс или сложена бустерна ваксина.

Гражданите, които са с цялостен имунен статус или са преболедували, даже и да са контактни, няма да бъдат ограничавани за това да работят, да излизат и въобще да продължат естествения си метод на живот.

Това е повторно за тази година, в който Министерството на здравеопазването понижава продължителността на карантината и изолацията. През януари тогавашният министър на опазването на здравето – проф. Асена Сербезова разпореди понижаване на продължителността на изолацията за хората с доказан COVID-19 от 14 на 10 дни, а на карантината за всички близки контактни на потвърден случай на коронавирусна зараза – от 10 на 7 дни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР