От днес англоезичното наименование на Турция (Turkey) ще се изписва

...
От днес англоезичното наименование на Турция (Turkey) ще се изписва
Коментари Харесай

ООН регистрира Турция с ново име | Международно признатото име на страната се променя от „Turkey“ на „Turkiye“

От през днешния ден англоезичното название на Турция (Turkey) ще се изписва като Тюркийе (Turkiye). Това съобщи представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

В изказване за Анадолската организация Дюжарик, сподели, че организацията е получила писмо от турския външен министър по отношение на смяна в името на страната и смяната влиза в действие от деня на приемане на писмото.

В интернационалната преписка и в медиите англоезичното название на югоизточната ни съседка към този момент ще се изписва като Тюркийе (Turkiye).

Президентът Реджеп Ердоган по-рано издаде декрет за подмяна на англоезичната версия Turkey с името Тюркийе (Turkiye) на британски, френски и немски, както и на други езици, като Turkiye ще се употребява и в етикетите на продуктите за експорт.

Припомняме, още през януари т.г. турските управляващи взеха решение да ребрандират имиджа на страната в света.

„ Думата „ Turkiye “ най-добре показва и показва културата, цивилизацията и полезностите на турската нация “, се споделя в изказването.

На турски страната се назовава точно Turkiye.

Страната приема името, откакто получава самостоятелност от западните сили през 1923 година, които краткотрайно я окупират. През цялата история европейците са я познавали като османска страна, а по-късно я познават под доста вариации на думата " Турция ". Името, което се употребяваше най-вече, беше латинското " Turquia ", а най-присъстващо беше " Turkey ".

Според речника на Кеймбридж, думата " Turkey " се дефинира като " нещо, което пада неприятно ", а също и " малоумен " или " комичен човек ".

Огромно болшинство от хората в Турция имат вяра, че наименуването на страна съгласно нейната локална разновидност има смисъл и е в сходство с задачите на страната за установяване по какъв начин другите би трябвало да я разпознават.

Съгласно с това в неотдавнашно изказване стана ясно, че в подтекста на укрепването на марката „ Turkiye “, терминът " Türkiye " ще се употребява във всички типове действия и преписка, изключително в публични връзки с други страни и интернационалните институции и организации, вместо „ Turkey “, „ Turkei “, „ Turquie “ и други сходни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР