От днес, 20 август, започват работа четирите демонстрационни центъра на

...
От днес, 20 август, започват работа четирите демонстрационни центъра на
Коментари Харесай

Започват тестове на тол системата във Варна и още три града

 От през днешния ден, 20 август, стартират работа четирите демонстрационни центъра на Националното тол ръководство, в които превозвачите ще могат да тестват издаването на маршрутни карти за тежкотоварни коли. Те ще имат опция да се срещнат и с така наречен тол калкулатор, който на база тестови обсег на пътищата с тол такса и тестова цена ще пресмята дължимата такса за избран маршрут.

Демонстрационните центрове ще бъдат в София, Пловдив, Варна и Русе и ще са отворени всеки работен ден от 14 до 18 часа. В тях благодарение на чиновници на Националното тол управление  ще може да се тества пазаруването на маршрутни карти от четирите канала, по които АПИ ще ги продава – терминал за самообслужване, уеб страницата www.bgtoll.bg, мобилното приложение и от гише.

В столицата демонстрационният център ще е в административната постройка на бул. " Цар Борис III “ №215, ет. 6, а в Пловдив (ул. " Христо Г. Данов “ №22), Варна (бул. " Доктор Пискюлиев “ №3) и Русе (ул. " Отец Паисий “ №5) – в съответното Областно пътно ръководство. Превозвачите може да изпращат въпросите за въвеждането на тол системата и на електронния адрес: [email protected].

Центровете ще работят най-малко два месеца и задачата е нашите чиновници в тях да отразят всички рекомендации на превозвачите, разяснява проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ. При нужда в тях ще се вършат профилирани работни срещи, а по поръчка ще може да се провеждат и образования с представители на браншовите организации.

Тези проби са част от техническата употреба на тол системата като в нея поетапно ще бъдат включвани обособени съставни елементи. След като тя завърши сполучливо, до няколко месеца, само че не по-късно от 1 март 2020 година, ще стартира и комерсиалната й употреба, при която тежкотоварните коли ще преминат от винетки към тол такси.

При покупка на маршрутна карта след въвеждането в комерсиална употреба на тол системата ползвателят на републиканската пътна мрежа би трябвало да уточни начална и последна точка на маршрута си, както и до четири междинни точки по заложения от него маршрут. Освен това би трябвало да  вкара и техническите характерности на пътното транспортно средство (регистрационен номер, народност на пътното транспортно средство, категория на ППС, емисионен клас, брой на оси). Системата автоматизирано ще предлага маршрут от Граничен контролно-пропусквателен пункт до Граничен контролно-пропусквателен пункт за облекчение на директния трафик, ще показва още най-кратък и най-дълъг път. След като пресметна сумата системата ще попита клиента за удостоверение на въведените данни. 

Маршрутните карти ще са с годност 24 часа от началото на активирането им. Регистрираните консуматори (регистрацията е посредством електронния адрес през платформата за пазаруване на маршрутна карта) ще могат да си ги купят до 7 дни авансово, а нерегистрираните консуматори –  за днешния или за утрешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР