От днес - 13-ти декември, до 15-ти декември в Регионален

...
От днес - 13-ти декември, до 15-ти декември в Регионален
Коментари Харесай

Музейна работилница за деца в Кюстендил: Коледен стан

От през днешния ден - 13-ти декември, до 15-ти декември в Регионален исторически музей – Кюстендил, ще се организира следващата музейна работилница за деца.
Темата на Декемврийската работилница на Регионалния исторически музей е въодушевена от Коледните празници и домашния уют, за който способстват и меките тъкани, присъстващи на разнообразни места в дома. Затова се посвещава на един от най-старите занаяти – тъкачеството.
Откритите находки като глинени тежести за стан и прешлени за вретено свидетелстват за неговата поява по нашите земи от времето на VІ – V хилядолетие преди Христа. Такива находки са открити и на територията на Кюстендил и района, и могат да бъдат забелязани в археологическата експозиция на музея. Овладяването на нишката е едно от първите велики открития на индивида. То слага основите на текстилното произвеждане, създавайки занаят на милиони хора за хилядолетия напред.
Като значителен дял от българската национална просвета, домашното тъкачество се практикува най-вече през зимата, когато завършва работата на полето и настава времето на седенките. Тясно обвързвано с него е преденeто, вследствие на което се получават нишките за тъчене. Необходимите уреди за това са хурка и вретено или чекръг.
В далечното минало са употребявани и керамични съдове с вътрешни дръжки, така наречен „ въртящи се купи”. Керамични и каменни такива са открити в Египет, Палестина и Гърция. От каменно-медната ера, V-то хилядолетие преди Христа, в България са известни три съда или фрагменти с ръкохватка отвътре на дъното, два от които от региона на Кюстендил – Слатино и Дяково. От с. Слатино е и прешлен за вретено, датиран в същия интервал, който е забавен с врязаните си знаци, изобразяващи съзвездията Лебед и Голяма мечка.
Заповядайте в Музейния ъгъл за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „ България” 55) на 13-ти, 14-ти и 15-ти декември от 14.00 до 18.00 ч., с цел да изтъчем своите коледни дарове!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР