От диктатура на пролетариата стигнахме до диктатура на тъпириата, така ...

От диктатура на пролетариата стигнахме до диктатура на тъпириата, така

Ивайло Пенчев: Диктатурата на тъпириата ни казва как да живеем и ...

От тирания на пролетариата стигнахме до тирания на тъпириата, по този начин да се каже. Има група необразовани хора, които ни споделят по какъв начин да живеем и диктуват дневния ни ред. Няма да се имунизирам, тъй като ме карат. Щом правиш нещо за него, той не е склонен. Така разяснява пред " Нова телевизия " здравната рецесия, въвеждането на зелените документи и ограниченията на кабинета бизнесменът Ивайло Пенчев, притежател на компания за спортно съоръжение.

Бизнесменът Мариан Колев уточни, че трудовото право не е дало отговор на въпроса кой би трябвало да заплаща за тестванията на чиновниците – те самите или работодателите.

„ Мисля, че това е решение на всеки един шеф. Специално за нашата компания това, което ние сметнахме за заслужено, е първите няколко пробата да са за сметка на работодателя, а оттова нататък да взема решение служителят. Ситуацията сега е доста по-различна от миналите три локдауна. Тогава чиновниците желаеха да дойдат на работа, само че не можеха, тъй като магазинът беше затворен. В момента могат, само че не желаят, тъй като се тормозят от имунизациите. Мисля, че ненапълно е уравновесено да му дадем повече време, в сравнение с ни остави страната, давайки ни единствено 5 дни за гратисен период”, изясни той.

Колев не има намерение да уволнява чиновници, само че тези, които откажат да си създадат тест или ваксина, евентуално ще бъдат принудени да излязат в неплатен отпуск. Подобно е и решението във компанията на Пенчев.

Неговите чиновници също са получили пролонгация, в която да се имунизират. Според него макар че има различен проблем, който е фундаментален.

„ Народопсихологията е такава, че когато човек получи нещо гратис, той не го цени. Още повече – те си мисля, че щом ги натискаш да получат нещо гратис, то най-вероятно е доста нездравословно.

Безплатното тестване и ваксини единствено разглезват човечеството. Не е работа на никого да заплаща за непознатото здраве. Хората би трябвало да се грижат за личното си здраве. И това, че една група хора оказва помощ на различен група хора е добре, само че би трябвало да усещаме най-малко някаква благодарност”, сподели Пенчев. Той е на мнение, че бизнесмените и работодателите не трябва да „ мрънкат” и да се оплакват. Според него, в случай че страната ще оказва помощ, не би трябвало да е на тях.

„ Когато кажат, че страната е помогнала на бизнеса, това значи, че тя е задължила някой да помогне на различен. Кротките и работливите оказват помощ на буйните тарикати. Когато някой стартира да желае пари от страната, изключително работодателите, това значи, че желаят някой да работи гратис за тях. Това е извънредно незаслужено. Работодателите не са най-слабите в обществото”, безапелационен е Пенчев.

„ Моето мнение е, че мярката работи, макар многото рецензии, че е закъсняла. Може и да е по този начин. Но в този момент има опашки за ваксини. Тази мярка е доста по-работна от общоприетата аргументация”, добави бизнесменът. Пенчев добави, че съгласно него въвеждането на зелените документи е обяснено неверно. Той уточни, че хората одобряват мярката като възбрана, а тя е тъкмо противоположното.

Политиците не приказват като мен за антиваксърите. Те би трябвало да приказват по благичко. Няма да посегнат на антиваксърите и така нататък Всяка насила провокира митинги. Но това е нужна насила - имунизирането., уточни той.

Източник: fakti.bg