От действащите общо 520 концесии в страната в момента основната

...
От действащите общо 520 концесии в страната в момента основната
Коментари Харесай

Концесиите за добив ще могат да бъдат най-много за 60 години

От настоящите общо 520 концесии в страната сега главната част са за строителни материали.

© Надежда Чипева Концесиите за рандеман на подземни благосъстояния ще могат да се дават най-вече за 60 години. Този период обаче ще се ползва по изключение, като в общия случай се резервира таванът от 50 години. Това излиза наяве от измененията в Закона за подземните благосъстояния, които са импортирани от Министерския съвет за разглеждане в Народното събрание при започване на април.

Като цялото новият план не прави огромни промени в настоящия закон, а по-скоро прецизира някои съществуващи разпореждания. Новост обаче да вземем за пример е удължаването на периодите за изследвания за петрол и газ в Черно море, които могат да доближат 11 години общо.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мотиви

Основният претекст за квалифицираните промени е новият Закон за концесиите, който влезе в действие при започване на 2018 година и който по принцип не покрива подземните благосъстояния. Новите регулации обаче сътвориха някои празноти във връзка с контрола върху осъществяването на концесионните контракти за рандеман, както и за изменението на настоящите концесии. Целта на измененията в този момент е тези празноти да се запълнят, като в това време се отстранят и някои грешки в настоящия закон.

По данни на енергийното министерство към 18 март в страната са настоящи 520 концесии за рандеман на подземни благосъстояния. Огромната част от тях (320 броя) са за строителни материали, които се употребяват най-вече за инфраструктурни планове.

Срокове и изключения

Сроковете, за които може да се даде една концесия за рандеман на подземни благосъстояния, като цяло остават непроменени, само че има някои разяснения. Както и до момента, в началото концесия може да бъде дадена до 35 години. Запазва се опцията срокът да бъде продължен с 15 години (общо 50 години), само че за това към този момент ще се изисква стимулирано предложение от концесионера и ще се ползва в случаите, когато в находището към момента има неизчерпани ресурси и запаси. Такова предложение ще би трябвало да бъде подадено година преди да изтече съществуващият контракт.

Срокът на концесията въпреки всичко ще може да бъде и по-дълъг от 50 години, само че по изключение. Такова се прави, в случай че оставащите ресурси и запаси в обещано находище не са задоволителни, с цел да бъде предоставена нова концесия на друга компания, защото не биха оправдали вложенията. В такива случаи сегашният концесионер ще може да получи още 10 години, само че единствено в случай че потвърди, че средногодишният рандеман няма да е по-малък от най-малкия рандеман, реализиран през интервала на изтеклата концесия.

По старите разпореждания допустимото удължение ставаше при изискванията на подписания концесионен контракт. Вместо това в този момент договорът ще би трябвало да се приведе в сходство с настоящата сега уредба, в това число във връзка с размера на концесионното заплащане, което се контролира със специфична разпоредба.

Дълбоководни изследвания

Законът планува специфична опция за удължение на периодите за търсене и изследване на петрол и природен газ в дълбоки води. В претекстовете кабинетът показва, че това е належащо, защото процесът е дълъг и комплициран - прекарването на един сондаж в идеалния случай лишава 3 до 4 години, а с цел да се дефинира цялостният капацитет на дадена повърхност, би трябвало да се създадат няколко сондажа. Така с изключение на общия период за изследване за петрол и газ, който в началото е пет години и може да бъде удължаван два пъти с по две години, новият закон прибавя и още едно възможно удължение от две години за дълбоководните изследвания. Така оптималният период става 11 години.

Други промени

Законът вкарва също ограничения, които да предотвратят блокирането на обособени залежи от компании, които на процедура не ги създават, като регламентира опция за преустановяване на концесионния контракт. Това ще става, в случай че концесионерът в продължение на 3 години от влизането в действие на контракта не е почнал рандеман по аргументи, зависещи от него, да вземем за пример не е показал нужните документи пред ековластите, не е подхванал дейности за промяна предназначението на земята и така нататък

Друго изобретение е, че Министерският съвет ще може да приема решения за ограничение издаването на позволения за търсене и изследване за така наречен общоразпространени подземни благосъстояния (строителни материали) за избран период. Това ще се прави, ако в даден миг има прекомерно доста миннодобивна активност на територията на страната.

Новият закон планува също опция концесии за рандеман на строителни материали да се дават по право на държавни предприятия, само че единствено за площи, върху които е ситуиран парцелът. От преходните и заключителни разпореждания излиза наяве, че такава процедура може да се приложи за Национална компания " Железопътна инфраструктура ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР