От десетина дни насам из медиите шества нещо, подобно на

...
От десетина дни насам из медиите шества нещо, подобно на
Коментари Харесай

Александър Симов: Вуду-сбирката "История.бг" и новата звезда на тв антикомунизма доц. д-р Евелина Келбечева

От десетина дни насам из медиите шества нещо, сходно на видение, на дявол, изпълзял от тъмно подземие на някой сън, на фантом от кошмарното начало на прехода - новата звезда на телевизионния антикомунизъм доцент доктор Евелина Келбечева. Последно я засякох в предаването " История.бг ", където дамата пускаше токсични слюнки против комунизма, комунистите и Българска социалистическа партия с вдъхновението на съвременен стихотворец, който е предрусал с екстази.

Между другото - това предаване би трябвало да остане в аналите на медийната антиистория. Четирима души плюс водещият бяха обзети от такова мракобесно единодушие, че предаването замязя на колекция на вуду-култ. Усещането за нещо сатанинско се ускори и от изказванието на пишман-историчката Даниела Горчева, че цар Борис е тикал евреите в лагер, само че единствено с цел да ги избави от депортация. В друга страна сходно изказване щеше да е задоволителна причина за правосъден развой, само че у нас Келбечева и сие освен го одобриха, само че и радостно закимаха.

По същата логичност, написа някой, можем да твърдим, че Хитлер също е отворил концлагерите, с цел да избавя евреи. Например, от това, че ще пристигна Сталин, с цел да ги токсини до крайник. Има доста способи да кадиш тамян на олтара на нацизма и ослюнченият антикомунизъм през днешния ден се оказа най-изгодния от всички. Достатъчно е да заявиш, че презираш в червата комунизма, че мразиш гадните комуняги до степен, че да искаш да им пуснеш токсичен газ, и тогава към този момент можеш да възраждаш и най-мракобесната идеология без боязън от правосъдна кавга, даже с огромна степен на съображение да очакваш овации, изявленията и телевизионно време. Но този роман не е за Горчева. С нея ще се занимаваме различен път.

Сега е време да разкрием в дълбочина облика на доцент доктор Келбечева, която титулуват като " прочут историк ", макар че аз се сблъсках с това име за първи път, когато чух, че комунизмът щял да влиза в образователните стратегии. Оказа се, че тази дама е един от създателите на новата идеологическа линия на учебниците и поради това ми стана забавно да проследя въз основа на каква експертност и обективност тя е получила това право. Особено като се има поради, че някогашният президент Росен Плевнелиев бе един от най-големите адепти на проучването на комунизма, съпроводено постоянно от фразата " по един справедлив метод ".

Днес се оказа, че " обективно " за тези хора значи идеологически поднесено и политически оцветено. Защото те виждат в новата свръхполитизация на историята единствения метод да наложат своето становище за историческите процеси. Можем да открием самопризнание за това в едно есе на Келбечева още от 2014 година, където тя с смут споделя, че " съвсем половината от нашите съграждани утвърждават комунизма " (истинската цифра е 55 на 100, само че за правоверния антикомунист математиката е просто досадна подробност). И съгласно класическия десен мит тези хора са някакви зомбита, артикул на инженерно наложена потиснатост по предишното, на която можело да се отговори с " позитивистично-обективистична историография ".

А това, в същия текст го четем, означавало разкриването на комунизма като " най-човеконенавистния режим и най-страшната тирания, наложена в България ". Нещо повече - Келбечева още през далечната 2014 година заема тежко позата на политическо ченге и незабавно размахва пръст, че " всеки различен аксиологически прорез е незаконен релативизъм ". Тоест - никой няма право на друго мнение и на друго становище. Всички, които мислят друго от нея, са комунисти и фанатици. Или както гласеше остарелият анекдот за Сталин, който бил споделил: " по въпроса за плурализма не може да има две отзиви ".

Навлизаме толкоз надълбоко в отпадните води на тази мисъл, с цел да си изясним какъв персонаж се изправя против нас. Не историк, а политизиран маниак. Много е значимо да се знае. Пред нас е типичен образец от фауната на психодесните, който обаче е бил овластен да човърка съзнанията на младите генерации и да им внушава своите политически обсесии. А всички знаем, че съзнанието на мракобесния десен може да действа само в режим на търсенето на зложелател. Това е съзнанието на сектата.

И Келбечева още от 2016 година стартира да разкрива идеологически диверсанти. При нея това е натрапчива мисъл, която се появява с плашеща периодичност. Още през 2016-та откриваме нейно изказване: " Преподаватели, свързани с комунизма, пречат той да влезе в учебниците “. Тя не се отхвърля от това привидение, а стартира да го доразвива като в политически хорър. Когато стана ясно, че новите стратегии са факт и психодесните оргазми бяха неотличими от квичене, тя разгласи: " Чиновници и леви историци оставиха отвън учебниците „ руска окупация” и „ България - република на Съюз на съветските социалистически републики ".

Мнението е прясно-прясно, от началото на тази година. Левият историк е разказан като политически зложелател. Това не е просто изтъкване, това е заклеймяване. Левият историк - мръсният пакостник на евроатлантическата народна власт. Малко по-късно обаче мозъчната детонация придобива нуклеарен мащаб. Пред бТВ, огряна от ентусиазъм и от липса на качествени антидепресанти, Келбечева към този момент разкрива международна интрига: " Левите сили имат идеологически щаб, който би трябвало да пази социализма ". И тъй като я видяхме по какъв начин кимаше радостно на изказванията на Горчева за евреите, няма да се учудя, в случай че скоро инициира законодателна смяна всички леви историци, всички социалисти и всякаква друга сган да бъдат задължени да носят жълти звезди на реверите си.

Между другото - по този начин и не си изясних въз основата на каква експертиза Келбечева се изявява като експерт по комунизъм. Тя е археоложка, която била приключила и френска лингвистика. В постната й книгопис няма никакъв труд по модерна история, още по-малко по модерна история на България. Но това е дълготраен недостатък на антикомунистическото пространство. Там всички са дилетанти и въодушевени лаици.

Позволявам си да ви занимавам с това, с цел да се види на каква " обективност " е способна тази " историческа ". Това е идеологически служащ, почетен с преподавателско място в Американския университет, който най-сетне се е докопал до опция да разтовари своите възгледи в учебниците по история. Битката е за съзнанията на младите генерации, тъй като, както неотдавна въодушевено означи Валентин Вацев - младите генерации бяха възпитавани от " алените бабички ", а те не позволиха някой да лъже въодушевено за предишното.

Между другото, когато стана ясно, че комунизмът ще влиза в учебниците, гледах репортаж от едно учебно заведение. Питаха деветокласник по какъв начин се е живяло при социализма и той уверено отговори: " По-справедливо ". После се разбра, че го знае от баба си. Червените бабички живяха тази история и пред тях такива като Келбечева не могат да виреят. Но идеологическите служащи, в случай че си костват, мислят в вероятност, най-малко за 20 години напред. Същото виждаме тук. Вуду-сектата желае да пусне бавнодействащ токсин, с цел да могат уплахите им да ги надживеят. И заради тази причина историята ще бъде скопена.

Децата ще учат за " съветизация ", само че няма да учат за " фашизъм ". Ще им наливат познания за лагерите при комунизма, а лагерите при Борис Трети ще бъдат изкарвани курортни домове. Ще им приказват за проспериращото царство България, само че няма да им кажат, че при социализма България се изкачи на топ-място в показателя на развитите страни на Организация на обединените нации. Изобщо тези, които най-вече съскаха от метода на комунистите към историята, през днешния ден се канят да го повторят с антикомунистическо ентусиазъм. И, несъмнено, ще се провалят. В това съм уверен.

Тези до един са клонинги на Келбечева, скучни бастуни без грам действителна биография на същинска опозиция, било преди, било в този момент. Опитът да се заиграваш с историята по този свръхполитически метод е жертван да приключи в лудницата. Може би единствено там Келбечева и сие ще се почувстват в същинска сигурност, надалеч от подлите леви историци, тези смутители на науката, тези чудовища, които терзаят дните на правоверния евроатлантик, преситен с грантове и със затлъстяла съвест.

Източник: Поглед.инфо
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР