От десетилетия филмовата индустрия създава страх от технологичното развитие и

...
От десетилетия филмовата индустрия създава страх от технологичното развитие и
Коментари Харесай

Повод за гордост: Колите на бъдещето с изкуствен интелект се проектират в България

От десетилетия филмовата промишленост основава боязън от софтуерното развиване и от роботите, които може би някой ден ще завладеят света. Обаче не сме доста покрай реализирането на човешкия блян да сътвори изкуствен интелект, който да има даже и базовите качества в комплексния умствен развой, присъщ за човешкия мозък, предава БНР.

Към напредъка на роботите в обозримото ни бъдеще е насочил работата си младият български ИТ експерт доктор Светлин Пенков. Той е част от екипа на FiveAI − най-голямата стартъп компания за самостоятелни коли във Англия.

Две години Светлин управлява екип, разработващ модели за ситуационно предугаждане държанието на останалите участници в придвижването – коли, ръководени от хора, велосипедисти и пешеходци.

Научно-изследователската му активност е с фокус върху задания за изкуствен интелект, изискващи по-сложни когнитивни функционалности като обмисляне, потребление на причинно-следствени връзки и взаимоотношение с околната среда и други сътрудници в нея.

Чрез неговата софтуерна разработка се проучват всички пътно-транспорти субекти по пътя, по който се движи даден автомобил.

Началото на своята работа в тази област той слага преди години в България.

За достиженията си Светлин Пенков беше отличен с грамота „ Джон Атанасов2019 “, която се присъжда за изключителни достижения в региона на компютърно основаните технологии.



„ Една от моите разработки разрешава на робот да научи по какъв начин да извършва нова задача, наблюдавайки една единствена проява от човек. Кое е основното?

То е в това, че когато желаете да сложите един подобен логаритъм от сферата на изкуствения разсъдък върху робот, имате доста фактори, с които да се преценявате, само че най-големият е сигурността “ – споделя доктор Светлин Пенков:

Трудните проблеми са свързани с това, какво схващат роботите и доста скоро започнах да работя върху пресечната точка сред изкуствен интелект и роботика.

Например, в случай че разработвате самостоятелна кола, както аз се занимавах с това, тогава един от основните детайли е да предвидите по какъв начин вашият логаритъм да бъде сигурен. Това е посоката, в която работих. Завърших докторантурата си в университета в Единбург.

Във Англия с екипа, който ръководех, анализирахме видеоинформация от трафика в Лондон, с цел да разработим модели, които плануват реакциите на другите участници в придвижването. Що се отнася до самостоятелните коли – те са без лидер.

Сядате, натискате едно копче и казвате коя е крайната точка, до която желаете да стигнете. Автомобилът има задача да ви закара там, като самичък сортира маршрута на придвижване и се грижи за вашата сигурност.

Това, с което аз се занимавах, беше да моделирам и предвиждам държанието на другите участници в околната среда.

Това е един от най-трудните проблеми – да предвидите, че някой ще се включи във вашата лента, че някой пешеходец може да не ви е видял и да изскочи на платното, вие би трябвало да сте готови авансово.

Методите, които разработихме, в действителност бяха основани на многото информация, до която имахме достъп.

Те разрешават на автомобила да планува тези неща доста по-рано, в сравнение с даже професионален водач би се ориентирал на пътя. С екипа ми във Англия тествахме самостоятелните коли в Лондон и не сме имали никакви проблеми или злополуки.

През август 2019 година доктор Светлин Пенков се връща, с цел да работи в България и тук той започва същата активност.

Казва, че от опита си в чужбина, работейки в голяма компания, на върха на технологиите, е схванал, че с цел да стигнеш на такова равнище не се изискват някакви невероятни запаси. Ключов фактор е човешкият запас.

В България виждам голям капацитет в тази тенденция. Едно от нещата, за които желая да работя интензивно, е у нас да изградим място, където да развиваме просвета на международно равнище, споделя доктор Светлин Пенков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР