От декември капацитетът на интерконектора Гърция-България е почти изцяло запълнен,

...
От декември капацитетът на интерконектора Гърция-България е почти изцяло запълнен,
Коментари Харесай

Над 4,8 млн. мегават часа са пренесени по IGB за изминалата година

От декември потенциалът на интерконектора Гърция-България е съвсем напълно напълнен, достигайки над 94% броени месеци след началото на комерсиална употреба.

4.875 млн. мегават часа са пренесени по газовия интерконектор Гърция-България за интервала 1 октомври – 31 декември 2022 година През декември, единствено месеци след въвеждането на газопровода в комерсиална употреба, потенциалът на IGB доближава запазване над 94%. Към края на 2022 година има регистрирани 11 ползватели на интерконектора.

182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора и съставлява директна връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP). Общият потенциал на IGB е 3 милиарда куб. м. годишно, като 1.57 милиарда куб. м. са резервирани по дълготрайни контракти с дълготрайност до 25 години. Свободният потенциал сполучливо се предлага на търгове за разнообразни интервали на европейските платформи PRISMA и RBP.

От началото на сегашния отоплителен сезон интерконекторът обезпечава близо 1/3 от зимното ползване на природен газ в България. IGB е първият маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ към България, гарантирайки нараснала сигурност на доставките и многообразие на източниците. Наличието на новата инфраструктура способства доста за конкуренцията на пазара на природен газ, която е причина за оптимални цени към бизнеса и битовите консуматори в страната.

IGB основава напълно нов маршрут през България за транспорт на природен газ от нови източници до редица страни, което затвърждава основната роля на интерконектора освен на национално равнище, само че и за целия район на Централна и Югоизточна Европа. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР