От чудодейни лекове до конспиративни теории - дезинформацията около новия

...
От чудодейни лекове до конспиративни теории - дезинформацията около новия
Коментари Харесай

Чудодейни лекове и конспиративни теории за коронавируса заливат мрежата

От чудодейни лекове до тайни теории - дезинформацията към новия ковид изобилства в цифровите платформи, които не съумяват да се оправят и по този начин рецесии от този жанр улесняват разпространението на подправена информация.

Сусамово олио за имунитет, всеобщи преселения на китайци, вирус, създаден в лаборатория в Ухан... подправените клюки, популяризирани в последните седмици в обществените мрежи нямат чет.

" Повечето създатели и разпространители на тези лъжливи вести въобще не се интересуват дали вярвате или не. Те просто употребяват тази зараза като идеално средство за реализиране на задачите си, без значение дали става въпрос за правене на пари или за всяване на съмнение ", отбелязва Карл Бергстром, учител във Вашингтонския университет в Сиатъл и експерт по дезинформацията в интернет.

Някои желаят да продават нещо и се пробват да внушават да вземем за пример, че канабисът обезпечава имунитет против вируса. Други се стремят да генерират огромен брой гледания и кликове като източник на доходи от реклама.

" Освен това в деяние са интервенции за намаляване на демокрациите и основаване на усещането, че човек не може да има доверие на никого ", споделя Карл Бергстром. " Това е тактиката на градинския маркуч (наводняване с агитация - бел. на АФП), постоянно употребена от Русия най-много ", добави той.

Американски публични представители споделиха за Агенция Франс Прес предходната седмица, че хиляди сметки, свързани с Русия в Туитър, Facebook и Инстаграм популяризират антиамериканска дезинформация за новия ковид, с цел да сеят раздори. Москва отхвърля да прави това.

" Масирана инфодемия "

Разпространяваните теории включват концепцията, че вирусът е бил основан от Съединени американски щати, което припомня опитите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) да внушава по време на Студената война, че ХИВ е създаден от американски учени.

Веднъж пуснати в обращение, тайните теории плъзват, улеснени от ширещата се неизясненост към произхода на заболяването и безпокойството на хората, които търсят пояснения, най-често в мрежите.

В началото на февруари Световната здравна организация (СЗО) окачестви като " масирана инфодемия " свръхизобилието от погрешна информация по въпроса, която усложнява задачата й и тази на здравните управляващи.

Фалшивата информация е способна да провокира под паника дейности като всеобщо изкупуване на хирургически маски и претоварване на службите за незабавна здравна помощ, или противоположното - да накара хора със признаци да не оповестяват за тях, опасявайки се от мислени насилствени ограничения.

За съгласуване на битката с тази " инфодемия " преди 10 дни СЗО събра представители на огромните софтуерни компании в централата на Facebook в Силициевата котловина.

Гигантът в електронната търговия Амазон стартира да изтегля продуктите, безпричинно претендиращи, че лекуват новия ковид или защищават от болест, заяви американската телевизия Си Ен Би Си.

Facebook, Туитър и Google (част от който е ЮТюб) също укрепиха настоящите си политики за евакуиране на наличие, което може да навреди физически на потребителите (като рекламите на рискови подправени медикаменти например), и издание на информация от надеждни източници (като СЗО) на челно място при търсене.

" Милион къртици "

Доминиращата обществена мрежа разчита също на " инспекция на обстоятелствата от трети източници (Third party fact-checking) " - програмата й за инспекция от трети страни, създадена през 2016 година. Facebook заплаща на към 60 медии по света (общоинформационни или профилирани, включително АФП), с цел да употребява осъществяваните от тях " инспекции на обстоятелствата ( " fact checks " ) в своята платформа или в Инстаграм.

Мрежата мощно лимитира аудиторията на видеоматериали или публикации, обозначени като подправени от тези външни проверители.

Само че съгласно Карл Бергстром и Джевин Уест - съавтори на книга за дезинформацията, която следва да излезе от щемпел - тези ограничения са единствено " превръзка ", а не същинско лекуване. Те подлагат на критика " лицемерието " на платформите, чиито логаритми и рекламни стопански модели облагодетелстват разпространението на търсещо сензация или лъжливо наличие.

" Това е като играта " Удари къртицата " ( " whac-a-mole " ), единствено че има милион къртици, които изникват от всички страни, и петима души, които се пробват да ги ударят ", отбелязва Джевин Уест, учител по компютърни науки.

Други академични учени, изучавали явлението дезинформация при неотдавнашните рецесии с вируса Зика и жълтата тресчица в Бразилия, считат, че напъните за инспекция на обстоятелствата може да се окажат неефикасни, даже да имат противоположен резултат.

В проучване, оповестено през януари в сп. " Сайънс адвансез " ( " Science Advances " ), те заключват, че " говоренето за подправени информации може да усили тяхната известност и да ги направи по-правдоподобни ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР