От четири години откакто екцентричният ни художник Данаил Игнатов излага

...
От четири години откакто екцентричният ни художник Данаил Игнатов излага
Коментари Харесай

Как Владимир Путин подари уникален часовник на нашия художник Данаил Игнатов

От четири години откогато екцентричният ни художник Данаил Игнатов излага всяка година в Експо центъра в Москва, директно зад Кремъл, той не смъква неповторимия си подарък от ръката. Когато часовникът се обърне под избран ъгъл, веднъж се вижда гербът на Русия, а повторно лицето на Путин. Часовникът му е подарен персонално от Владимир Путин когато художникът получава късмет да покаже преди четири години своя галерия в Москва. Путин става обожател на картините му, по този начин както преди време братът на Жискар Дестен купува за сбирката си от международни създатели и пет картини от нашия художник. Впрочем, да продава в чужбина за Игнатов не бе проблем още по соцвремето, само че покупките ставаха през държавната ни организация „ Хемус”. Както художникът споделя, до него са стигали единствено част от парите. „ Издържах най-малко двама чиновника от „ Хемус”. На всичкото от горната страна, те ходеха на интернационалните изложения, а мен не ме пускаха в чужбина, поради „ упадъчните ми увлечения”. А по този начин мечтаех да ида в Париж...


Часовникът - подарък с две лица

-И какви бяха твоите упадъчни увлечения?

- Редовно ходех в непристоен тип, с вратовръзка вид „ американски шериф”, с кожени ръкавици без пръсти карах колелото си по софийските улици. А на рампата разполагах касетофон от който слушах упадъчна музика - Сачмо, Ела Фицджералд, Бени Гутмън, песни на Окуджава, Висоцки и Иван Кучин. На всичкото от горната страна влизах в библиотеката на американското посолство. Ей, какъв брой пъти са ме викали в полицията да давам пояснения. Пишех цели страници, че шерифската вратовръзка е взета от мавританските обичаи, че музиката е прогресивна негърска музика, а в библиотеката на американското посолство влизам да виждам съвременни албуми, къде другаде да ги видя, нямаше къде. Можех да си взимам за у дома и списание „ Америка”. Българите ги беше боязън да влизат, ще ги вкарат в листата и ще ги наблюдават. Бях чист пред съвестта си, не ми пукаше, аз обичам страната си. Но имаше и интелигентни измежду служителите на реда, когато ме викаха на разпити. Един подполковник ми споделяше: „ Ходи, но по-рядко, не се набивай в очи.”

- Сега виждам, че носиш в кошницата на велосипеда си съветски вестник, слушаш съветски песни.

-Винаги съм в съпротива, каквото ми харесва това върша.

Сега в края на юни, Данаил Игнатов отпътува за следващата си пета галерия в Москва . За разлика от доста наши художници, които не могат да вържат двата края, Данаил си е взел въздух, тъй като „ руснаците заплащат сериозно”. И през днешния ден Данаил Игнатов не изневерява на своята грациозност. Винаги е с бяла риза, лъснати до искра „ шпицарки”, вратовръзка „ американски шериф”, ръкавици без пръсти и с касетофон на рампата.

-Ти и през днешния ден си атракция в София. Много от младите те познават, назовават те „ оня пич” с колелото.

-Навремето бяхме малко хора с колела. Сега има доста младежи, които карат. Това е най-истинското транспортно средство. Не знам по кое време тук ще станем като в Холандия, Австрия, Швейцария. Но за жалост няма емблематични заведения, както имаше в соцвремето, да вземем за пример „ Клубът на журналистите”,, на художниците, на преводачите. Събираха се създатели, раждаха се планове, интелектуален казан. Както са до през днешния ден „ Ла купол” в Париж, Швейковата механа в Прага. Не би трябвало да изчезват паметни места и заведения. Това е история, нали?


Поредна галерия на именития създател


Данаил Игнатов – екцентричният софийски художник

Дилемата през днешния ден е, че тези които се правеха на русофили, през днешния ден са върли русофоби. Това е смешно. Нямат идентичност. Шмекерите и през днешния ден са си шмекери...Както и да е. Минали работи. Аз нямам време към този момент да мразя този или оня. Това е загуба на сила. Имам време да рисувам, да чувам музика, в последно време доста съветска. Да откривам хубост. За мен България е хубостта. Ходя по Родопите. Кюстендилско доста ми харесва, жена ми Ели е кюстендилка, необикновено добър човек, основава ми успокоение, утвърждение, в единодушие живеем.

Едно изявление на Савка ЧОЛАКОВА

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР