От БСП поставиха въпроса и за обезщетението на тракийските българиПредстоящата

...
От БСП поставиха въпроса и за обезщетението на тракийските българиПредстоящата
Коментари Харесай

Политически покер Европа-Турция във Варна

От Българска социалистическа партия сложиха въпроса и за компенсацията на тракийските българи


Предстоящата среща сред водачите на Европейски Съюз и на Турция на 26 март във Варна към този момент се дефинира от политически анализатори като значимо разпределяне на европейската маса на политическия покер. “Тя е нужна за нормализирането на връзките сред Евросъюза и Анкара ”. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов преди диалозите на върха в резиденция Евксиноград. “Имаме потребност от подредени връзки с нашия комшия – Турция. Диалогът с турския президент Реджеп Ердоган би трябвало да бъде удължен ”, акцентира Борисов.

Премиерът уточни, че това е голяма отговорност пред България, огромно доверие и в това време с доста упования. Очертава се доста тежка среща, тъй като връзките са извънредно влошени. “Българските жители би трябвало да знаят, че тези открити канали за разговор целят само да потвърдим втория транш за това тези над 3,5 млн. мигранти да останат в Турция и да подсигуряваме външната си граница ”, заключи министър-председателят.

Както към този момент стана ясно, във Варна в понеделник идват ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган. Очаквано, ограниченията за сигурност в морската ни столица ще бъдат извънредно засилени. По информация на турската преса в делегацията от Анкара са включени още турският външен министър Мевлет Чавушоглу, министърът на Европейски Съюз Йомер Челик, министърът на стопанската система Нихат Зейбекчи и министърът на търговията Бюлент Тюфенкчи.

Предварителният дневен ред включва одобрение от премиера Борисов към 19.00 часа българско време. Следва обща фотография на водачите на Европейски Съюз и Турция и незабавно сед нея – извънредно напрегната работна вечеря. Сред най-ключовите въпроси е тематиката за съдействието на Европейски Съюз с Турция в региона на миграцията. Ердоган към този момент даде знак, че упорства Съюзът да извърши уговорката си за финансова помощ за бежанците на територията на южната ни съседка. Припомняме, че в това време водачите на Европейски Съюз желаеха от Комисията да обмисли опцията за прекъсване или пренасочване на предприсъединителните фондове предвид на обстановката в Турция.

На фона на напрегнатите връзки сред Брюксел и Анкара, в Народното събрание от Българска социалистическа партия сложиха въпроса и за компенсацията на тракийските българи. “Настояваме справедливото искане за компенсацията на тракийските българи да бъде сложено пред турската страна на най-високо равнище ”, обявиха социалистите. И приканиха “ролята на България като медиатор сред Европа и Турция ” да не е “за сметка на българския народен интерес ”.

Румен Радев към Ердоган:


Среща в НАТО


Президентът Румен Радев отговори на отправеното от президента на Турция Реджеп Ердоган предложение за персонална среща. На 3 март Ердоган поздрави Радев за националния ни празник и го предложения на среща на най-високо ниво сред президентите на двете страни. Радев изпрати писмо на Ердоган, в което написа: “Споделям изразеното от Вас предпочитание да проведем персонална среща в близко бъдеще. В тази връзка, предлагам тя да се състои в границите на идната Среща на върха на НАТО през юли т.г. в Брюксел, където ще имаме опция да обсъдим по-задълбочено развиването на съдействието сред нашите страни. ”

Австрия твърдо срещу


6 страни от Европейски Съюз подготвени на ограничения против Москва

 Тежки договаряния белязаха лидерската среща в Брюксел. Тежки договаряния белязаха лидерската среща в Брюксел.
Шест страни от Европейски Съюз – Франция, Полша, Чехия, Естония, Латвия и Литва, оповестиха подготвеност да изгонят съветски дипломати по отношение на отравянето на Сергей Скрипал. Възможността за спомагателни наказателни ограничения позволява и канцлерката Ангела Меркел.

“От началото на другата седмица доста страни от Европейски Съюз ще вземат национални ограничения ”, предвижда президентката на Литва Далия Грибаускайте. И добави, че нейната страна е подготвена да експулсира съветски шпиони.

Андрей Бабиш – министър председател на Чехия, която бе посочена от Москва като вероятен източник на отровата “Новичок ”, обмисля изгонването на “по-малко от 10 ” души от посолството на Русия.

Същевременно австрийският канцлер Себастиан Курц отсече, че страната му няма да гони съветски дипломати.

Напрегнати договаряния в Брюксел


По-тежко е от времето на Студената война


Не съм оптимист за мирното развиване на света

 Премиерът Бойко Борисов Премиерът Бойко Борисов
За страдание сега сме във време, доста по-тежко от Студената война. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в Брюксел във връзка ескалацията на напрежението сред Европейски Съюз и Русия поради отравянето на двойния съветски сътрудник Сергей Скрипал с нервнопаралитичен газ “Новичок ” в Солзбъри, Англия. “По време на Студената война имаше доста ясни разграничителни линии, доста по-ясни ядра, които се подкрепяха, два световни играча, нещата имаха почти някакви правила. Сега отношението на всички е толкоз внезапно и твърдо, че не съм по никакъв начин оптимист за мирното развиване на света. Времето, в което всеобщо ще се отзовават дипломати, когато Европейски Съюз отзовава своя дипломат в Москва, едва ли ще докара до повече мир, успокоение и съгласие. ” разяснява министър председателят. Борисов означи, че след връщането си в България ще беседва с сътрудниците си в ръководещата коалиция във връзка решението на Европейски Съюз за отзоваването на посланика на Общността и желанието на европейски страни да прогонят съветски дипломати. Но не чака ръководещата коалиция у нас да реши България да подхваща дейности против съветски дипломати. “Очаквам ескалация на напрежението, много страни ще стартират да отзовават свои посланици. Докато съществува високата степен на възможност, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос. ”, аргументира се Борисов. “Всички имаме вяра на позицията на Англия. Във “висока степен на възможност ” има думата “вероятност ”. Когато има възможност, значи има и друга възможност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше упрекнат за химическото оръжие, след това Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. ”, безапелационен бе българският министър председател.

Красимир Каракачанов, министър на защитата и съпредседател на Оперативна програма:


Темата е задоволително деликатна


 02-10 Има настояща Виенска спогодба за дипломатическата и консулската служби, в която ясно е регламентирано при какви условия се прибягва до експулсиране на дипломати. Темата е задоволително деликатна, тъй като през годините не един и двама представители на разнообразни страни са давали мотив да бъдат отзовавани. Ако външно министерство реши, че има данни за отзоваване на непознати дипломати, то това ще бъде решение на българското държавно управление. Нямам информация да има такива, както и да има напън за сходно решение.

По отношение на идната среща в Евксиноград, постоянно съм считал, че България може да бъде доста по-сериозен и деен фактор за решение на проблемите на Балканите. Именно това е стремежът на държавното управление – да се опитаме да търсим, освен да посочваме проблемите, а и механизми за тяхното решение. Очаквам прям разговор сред Европейски Съюз и Турция, тематиките са от извънредно значение – като стартираме от Срия и преминем към мигрантския напън. В същото време следим, че Турция е свалила от дневния си ред договарянията за участие в Европейски Съюз.

Тереза Мей получи цялостна поддръжка от евролидерите


Европейски Съюз извика посланика си в Русия за съвещания

 Тереза Мей благодари на сътрудниците си от Европейски Съюз за солидарността. Тереза Мей благодари на сътрудниците си от Европейски Съюз за солидарността.
Европейски Съюз връща за съвещания в Брюксел посланика си в Москва – германецът Маркус Едерер. Това взеха решение водачите на съюза на срещата си в Брюксел късно в четвъртък в символ на взаимност с Англия по случая с отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

Лидерите на Европейски Съюз излязоха с обща позиция, в която дадоха цялостната си поддръжка на Лондон. “Европейският съвет е склонен с държавното управление на Англия, че е доста евентуално Русия да е виновна за нападението в Солсбъри и че няма друго правдоподобно пояснение ”, написа в взаимното им изказване. “Изразяваме цялостна взаимност с Обединеното кралство поради сериозното предизвикателство към нашата обща сигурност ”, допълват водачите.

Британската премиерка Тереза Мей срещна сътрудниците си с детайлности към следствието на офанзивата, като подчертава, че съгласно Лондон тя е “част от модел на съветска експанзия против Европа и нейните близки съседи ”.

В отговор съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Лондон трескаво тласка съдружниците си да вземат ограничения, целящи нова борба с Москва.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР