От БСП обвиниха ГЕРБ в лобистка промяна в Закона за

...
От БСП обвиниха ГЕРБ в лобистка промяна в Закона за
Коментари Харесай

БСП обвиниха ГЕРБ в лобистка промяна в закона за касовите апарати


От Българска социалистическа партия упрекнаха ГЕРБ в лобистка смяна в Закона за митниците, с която се променя Законът за налог върху добавената стойност и се вкарват нови условия към софтуера за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти и на електронните магазини, съобщи Българска телеграфна агенция. Според социалистите подновяването на софтуера и касовите апарати ще коства на дребния и междинен бизнес почти 250 млн. лв..

Управляващите обясниха, че сега има опция от софтуера да изчезват данни за продажбите, а ограниченията целят изсветляване на стопанската система. Не всички касови апарати ще се наложи да бъдат заменени - единствено по-старите, закупени в последните 10 години, или от по-стар модел, показаха от ГЕРБ.

"Не е обикновено ръководещите под напън да прокарват следващия лобистки или напряко бих споделил корупционен закон ", разяснява пред публицисти заместник-председателят на левицата Драгомир Стойнев. По думите му натискът идва от избрани компании.

Той уточни, че с промени в Закона за митниците се променят седем закона на едно четене. "С тези промени страната в лицето на ГЕРБ ще рекетира дребните и междинни бизнесмени с почти 250 млн. лв. ", означи Стойнев. По думите му новите условия ще обиден и персоналните лекари, които би трябвало да възобновят фискалните устройства в кабинетите си. "Вече се приказва, че се знаят и компаниите, тези три-четири компании, които ще произведат тези апарати и ще разработят софтуера и връзката с останалите системи ", сподели той.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) разяснява, че изявленията на Българска социалистическа партия целят поредна офанзива, операция или може би става въпрос за наранени ползи. Тя изясни, че касовите апарати се създават от няколко български компании и няма лицензиране на тази активност.

"Не всички касови апарати ще се наложи да бъдат заменени, тъй като тези, закупени през последните три години, са от по-нов клас и при тях единствено ще има update на фискалната памет ", изясни тя. Стоянова уточни, че ще би трябвало да бъдат сменени единствено по-старите, закупени в последните 10 години, или от по-стар модел. Цифрите, които Българска социалистическа партия споделиха в залата, започнаха от 120 млн., по-късно станаха 280 млн., най-после 350 млн., уточни тя.

"Един касов уред коства сред 100 и 150 лв., от 2011 година до момента аз мога да попитам всеки от вас какъв брой пъти си е сменил телефона и какъв брой коства един телефон ", разяснява Стоянова. Технологиите вървят напред, обикновено е един уред с технология на фискалната си памет от 2011 година, в 2018 година или в 2019 година, когато в действителност ще се случи това, да би трябвало да се обнови неговия програмен продукт или, в случай че той е доста остарял, да се закупи нов касов уред, изясни тя.

Личните лекари ще събират касовите бележки от пенсионерите за платена потребителска такса

Само против документа страната ще им доплаща разликата от 1,90 лева

Относно персоналните лекари, Менда Стоянова сподели, че персоналният доктор би трябвало да има касов уред, на който да маркира всяка потребителска такса, която се заплаща от неговия пациент. Проверките на Национална агенция за приходите демонстрират, че има персонални лекари, които за над 50 % от извършените прегледи за месеца няма регистрирана такса, означи тя. Вярно, има такава опция за родинни, познати, само че над 50 % е доста, счита тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР