От близо две седмици напрежението в Северна Ирландия расте. Подпалват

...
Коментари Харесай

Защо в Северна Ирландия напрежението се покачи до най-високо ниво от години

От близо две седмици напрежението в Северна Ирландия пораства. Подпалват се коли и рейсове, издигат се барикади, а младежи хвърлят камъни и запалителни бомби по полицията. Сблъсъците рискуват да подкопаят нежния мир в района сред пробританските лоялисти, искащи да останат част от Обединеното кралство, и проирландските националисти, настояващи Северна Ирландия да се причисли към Република Ирландия.

В събота бяха ранени четиринадесет полицейски чиновници в Белфаст, като по този начин общият им брой доближи 88, написа английската Военновъздушни сили. Предната вечер органите на реда в града използваха водни оръдия за първи път от шест години, откакто бяха атакувани. Въпреки че в петък огромна част от митингите на лоялистите бяха анулирани в символ на респект към умрелия принц Филип, някои лоялисти и националисти още веднъж влязоха в гневна борба. Полицията сътвори буферна зона, която да ги раздели, само че когато двете групи не можаха да се атакуван взаимно, те насочиха насилието към органите на реда.
Началото на безредиците
Повечето участници в размириците са младежи, като някои са даже 12-годишни, твърди полицейската работа на Северна Ирландия, представена от CNN. Първоначално безредиците се случиха в същата седмица, когато управляващите обявиха, че няма да подхващат законови ограничения против водачите на националистическата партия " Шин фейн " за нарушение на ограниченията против ковид, когато предходната година са участвали на погребението на Боби Стори - някогашна високопоставена фигура в паравоенната група ИРА. Лоялистката общественост упрекна ръководещите в лицемерно отношение при вземането на това решение. Но анализаторите също по този начин показват и скорошните полицейски акции против наркобанди и престъпни действия, подкрепяни от паравоенни лоялистки сили.
Въпреки че в петък огромна част от митингите на лоялистите бяха анулирани в символ на респект към умрелия принц Филип, някои лоялисти и националисти още веднъж влязоха в гневна борба. Източник: Reuters
В четвъртък заместник-шефът на северноирандската полиция Джонатан Робъртс разяснява, че " явно има степен на организираност " в насилието. В петък обаче на конференция той сподели, че " крайното умозаключение " е, че насилието " не е дирижирано от група в името на тази групи ".
Проблемът " Brexit "
" Brexit е новата причина обстановката да доближи до точка на шупване в досегашната епоха на мир ", написа DW. Напрежението в Северна Ирландия се повишава, откогато Обединеното кралство гласоподава за овакантяване на Европейски Съюз през 2016 година Но съответна част от съглашението за " развода ", наречена Протокол за Северна Ирландия, провокира ескалация на страстите.

По време на договарянията за английското излизане от съюза и двете страни в процеса реализираха единодушие, че бъдещата сделка ще зачита мирното съглашение от Разпети петък, поставило завършек на Смутните времена - интервала на северноирландския спор, траял от 60-те години на ХХ век до подписването на документа през 1998 година След това стартира унищожаване на граничния надзор сред Северна Ирландия и Република Ирландия. След като Обединеното кралство напусна Европейски Съюз и надлежно единния пазар обаче, в действие влезе нова сделка, или така наречен Протокол за Северна Ирландия. Той цели елиминирането на новопоявилата се потребност от граница сред Северна Ирландия (част от Обединеното кралство) и република Ирландия (член на ЕС), като основава граница в Ирландско море, тъй че стоките, влизащи в Северна Ирландия от Англия, да са подложени на инспекция от Европейски Съюз. Това обаче разгневи пробританските юнионисти, които настояват, че по този начин договорката заплашва бъдещето на Обединеното кралство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР