От близо десетилетие Александър Темерко, изградил кариера по върховете на

...
От близо десетилетие Александър Темерко, изградил кариера по върховете на
Коментари Харесай

Ройтерс разкри руско влияние в битката за Даунинг стрийт10

От близо десетилетие Александър Темерко, построил кариера по върховете на съветската оръжейна промишленост и имал връзки на най-високо ниво в Кремъл, е авторитетна фигура в английската политика, заяви Ройтерс.
Той е един от най-щедрите донори на Консервативната партия. Смята за собствен другар Борис Джонсън, любимеца за идващ министър-председател на Англия.
Темерко, роден в тогавашна руска Украйна, се декларира обществено като бизнесмен, който е срещу напускането на Европейския съюз, тъй като е неприятно за енергийния бизнес на Обединеното кралство, и като отстъпник критик на съветския президент Владимир Путин. 
Но в над пет диалога с кореспондент на Ройтерс, извършени през последните три години като част от изследване за книга, той сподели една друга страна на своята кариера и възгледи.
Агенцията показва, че Темерко се е посочил като покровител на напъните на Джонсън за извеждане на Англия от Европейски Съюз, наричайки референдума от 2016 година " гражданска война против бюрокрацията ". Изказал се е ласкаво за високопоставени чиновници на съветските служби за сигурност и с горделивост си спомнял за работата си в предишното с съветското министерство на защитата.
Ройтерс разгласява следствието си за Темерко в миг, когато Консервативната партия избира своя нов водач, а някои английски депутати са все по-разтревожени от вероятно съветско въздействие върху английската политика.
Темерко е дарил над 1 милион лири стерлинги на консерваторите, откогато е получил английско поданство през 2011 година, демонстрират данни от докладите за даренията, които партиите са заявили пред изборните управляващи. Това е забележителна сума за английските стандарти, означи Ройтерс.
Джонсън не е измежду политиците, получили публично дарения от Темерко, само че индустриалецът е финансирал някои от основните съдружници на английския политик в Народното събрание. 
По думите на авторката на публикацията Катрин Белтън, Темерко е приказвал сърдечно за " приятеля " си Джонсън и е разказал по какъв начин двамата се назовават един-друг " Саша ", умалително от Александър, което в реалност е дребното име на английския политик (Alexander Boris de Pfeffel Johnson). Разказвал по какъв начин при започване на мандата на Джонсън като външен министър от 2016 до 2018 година постоянно са " кроели заприказва " вечер, до момента в който пият вино на балкона на кабинета на Джонсън в Уестминстър. 
В диалог през февруари тази година Темерко е споделил, че се е присъединил в несполучлив опит на твърдолинейни консерватори депутати да отстранят от лидерския пост Тереза Мей, осъществен през декември 2018 година. Той не посочи каква е била ролята му, само че почитан член на Консервативната партия удостовери, че Темерко е бил " твърдо зад опита за премахване " на Мей. 
В същия диалог индустриалецът се изказал позитивно за един от най-близките и авторитетни съдружници на Путин - ръководителя на съветския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев - който бил " почтен фамилен мъж ".
Един от някогашните му бизнес сътрудници в Русия, Леонид Невзлин, сподели, че Темерко е имал дългогодишни връзки с съветските служби за сигурност, само че не пожела да каже дали счита, че тези връзки не престават. Невзлин и Темерко са били акционери в нефтената компания " Юкос ", преди държавното управление на Путин да откри надзор върху нея.
В ново изявление тази седмица Темерко сподели, че ролята му в " Юкос " е обхващала връзките на компанията с цялата съветска страна, освен с министерството на защитата и отхвърли в този момент да има връзки със службите за сигурност.
Запитан тази седмица за очевидните несъгласия в обществените му изявления и изразените отзиви в диалози на четири очи за Брекзит, той отговори, че възгледите му са се трансформирали с времето.
През последните седмици, до момента в който акцията на Джонсън набира скорост, Темерко сякаш се дистанцира от приятеля си. В изявление за " Дейли телеграф " през юни той сподели, че отдръпва поддръжката си от Джонсън поради явното му предпочитание да изкара Англия от Европейски Съюз без договорка и че избира външният министър Джереми Хънт да заеме лидерския пост при торите. 
Депутатът от Лейбъристката партия Бен Брадшоу, който бе първият народен представител, изразил безпокойствие за евентуална интервенция на Кремъл в референдума за Брекзит през 2016 година, дефинира разкритията на Ройтерс за " околните връзки сред консервативни политици и съветски предприемачи с връзки с режима на Путин " като " извънредно смущаващи ". 
Темерко добил известност в съветската оръжейна промишленост през 90-те, когато оглавил държавна комисия по военните въпроси, а по-късно съветска държавна компания. През 1999 година е станал член на борда на шефовете и огромен акционер в " Юкос ", ръководена от харизматичния милиардер Михаил Ходорковски. След ареста и вкарването в пандиза на Ходорковски по обвинявания в машинация през октомври 2003 година, Темерко е бил единственият акционер, останал в страната да договаря с Кремъл, защото останалите избягали от боязън да не бъдат задържани. 
Той преговарял за опазване на " Юкос " и за освобождение на Ходорковски непосредствено с тогавашния заместник-шеф на кремълската администрация Игор Сечин, считан за основател на акцията за Кремъл за национализация на " Юкос ". 
Макар да твърди, че по това време е бил недостижим и връзките му със службите са му обезпечили достъп до управлявана от Путин среща на 24-имата най-високопоставени чиновници по националната сигурност, Темерко в последна сметка избягал и дошъл във Англия, представяйки се за политически емигрант. 
Върховният съд в Лондон отказал съветско искане за екстрадиция през декември 2005 година Този случай основал на Темерко облик на съветски отстъпник, преследван от страната и му помогнало да стане донор, на който може да се има доверие, отбелязва Ройтерс. 

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР