От бизнеса продължават да настояват да бъде намален на 5%

...
От бизнеса продължават да настояват да бъде намален на 5%
Коментари Харесай

Министър Горанов с много важна новина за хотелиерите и ресторантьорите

От бизнеса не престават да упорстват да бъде понижен на 5% Данък добавена стойност за хотелиери и ресторантьори. Финансовият министър им сподели изрично: “ Няма да понижавам ДДС-то “, обръщайки се към едни от вносителите на това предложение – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, оповестява Труд бг.

„ Идеята е да сложим началото на един открит спор. Ако има недоумение за правилата на наредбата, би трябвало да почнем дебата изначало. Положихме старания година и половина да почистим тематиките.

Иска ми се през днешния ден да очертаем рамка към правилата и философията на Н-18 “. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов на среща с представители на хотелиерите, туроператорите, ресторантьорите, софтуерния отрасъл, както и огромните търговски вериги за Н-18.

Припомняме, че на миналата среща с хотелиерския и ресторантьорския отрасъл финансовият министър отсрочи със шест месеца наредбата по повеля на премиера Бойко Борисов, с цел да може браншът да отговори на условията, както и да изяснят проблемите на всеки бизнес.

„ Голяма част от въпросите, които се чуват в обществената среда, допускам се дължат на недоумение на наредбата. Винаги концепцията ни е била да създадем стопанската система по-прозрачна и обективна “, сподели Горанов.

Наредбата е единствено инструмент за по-справедливо регламентиране при правенето на бизнес, добави той.

„ Новите правила са ориентирани само към това търговците да регистрират действително своите обороти “, съобщи изпълнителният шеф на Националната организация за приходите Галя Димитрова.

Тя показа, че са провели над 300 срещи с представителите на бизнеса, както и са образували три работни групи с представители на бизнеса от всички сектори. А Софтуерите за ръководство на продажбите, вписани в приходната организация, досега са над 1000, добави Димитрова.

Опасенията на бизнеса са за всеобщо запечатване на обекти при нарушавания, неспособност за справяне със срив в системата за предаване на информация от фискалните принтери на търговците вериги към Национална агенция за приходите.

Притеснява ги и фактът, че Н-18 обгръща съвсем всички бизнеси, само че не и всички бизнес модели на компаниите.

Според Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията браншът упорства за незабавна работна група по отношение на метода на запечатване на заведения.

„ В момента имаме голям брой сигнали за злоупотреби и това е камшик против дребния и междинен бизнес “, уточни Алибегов.

Владислав Горанов означи, че в Закона за Данък добавена стойност категорично са посочени хипотезите за нарушавания, които водят до запечатване на заведения.

„ Ако някой се е почувствал под репресиите на приходната администрация, без да е бил отговорен, това е въпрос на преценка и на българския съд “, сподели Горанов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР