От Българското дружество за защита на птиците настояват и за

...
От Българското дружество за защита на птиците настояват и за
Коментари Харесай

След поредния отсрелян царски орел предлагат промени в закона за лова

От Българското сдружение за отбрана на птиците упорстват и за промени в нормативната уредба.

До настояването се стигна, откакто край Ямбол откриха царски орел, прострелян с 16 сачми. Той е станал жертва на бракониери и сега се намира в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

От там разясниха, че положението на птицата е сериозно, само че стартират да се следят леки усъвършенстване. Някои от сачмите се намират в гръбначния дирек, което я заплашва от обездвижване.

Днес птицата е открита изправена, което е добър знак за нейното възобновяване. Тя има и фрактура на лявото крило, само че битката за оцеляването и продължава.

Стойчо Стойчев, представител на Дружеството за отбрана на птиците, разяснява, че орелът е открит с помощта на сателитен предавател, който се слага на избрани типове, с цел да се следи тяхното местонахождение и положение.

Той споделя, че това е четвъртият открит прострелян орел за последните години. Имало е случай, при който един орел е прострелян два пъти.

„ Проблемът е в действителност сериозен. Всяка година има отстреляни мишелови, други грабливи птици, щъркели, пеликани. Трябва да се поеме отговорност от ловните дружини. В България се лови на териториален принцип, известно е кой дава отговор, кой има записка за лов. Може да се ускори контрола при издаване на разрешителни и там, където има нарушаване, да се минава още веднъж през изпити “, разясняват още от „ Дружеството за отбрана на птици “.

Мястото на случката е известно, както и дружината, която ловува там. От избавителния център разясняват, че при тях се подава информация за случилото се и те са подготвени да спомагат на способените органи и се надяват случая да бъде приключен до край.

Санкциите, които могат да бъдат наложени, са до 5 години отнемане от независимост и от 5 000 до 10 000 лева санкция.

„ Рано е да се приказва за стартиране на птицата. Във всеки един миг може да се утежни внезапно “, разяснява доктор Клисурова

Тя моли хората да спрат да бъдат причина за изгубването на типовете, тъй като живеем в нежна система, в която всеки един тип има значение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР