От Българския институт за правни инициативи (БИПИ) предлагат няколко условия,

...
От Българския институт за правни инициативи (БИПИ) предлагат няколко условия,
Коментари Харесай

Юристи искат прозрачен избор на нова комисия за личните данни

От Българския институт за правни начинания (БИПИ) оферират няколко условия, които да бъдат спазени при избора на нов състав на управлението на Комисия за отбрана на персоналните данни (КЗЛД).
Предложението е изпратено до премиера Бойко Борисов, прецизираха от БИПИ.

Те оферират от Министерския съвет при подготовка на стимулираното си предложение за личен състав на управлението на КЗЛД като най-малко да:

- Създаде условия за действителна конкуренция посредством транспарантен, обществен и отворен развой за подаване на кандидатури. Предвид обстоятелството, че в съответната процедура народните представители не могат да внасят оферти, то върху изпълнителната власт пада отговорността да потвърди пред обществеността, че предложенията на държавното управление се основават на избор сред професионалисти;

- Направи цялостна инспекция на качествата на претендентите, включваща както инспекция и оценка на документите, удостоверяващи опита им, по този начин и инспекция за честност и почтеност на претендентите, в това число извършено събеседване;

- Стимулира публичен спор за положението на органа, за постигнатото от него, както и за провокациите в региона на този надзор;

- Осигури цялостна гласност на процедурата във етапа в Министерски съвет посредством издание на документи и друга информация за метода, по който е взето решение за предлагането, в това число и в детайли информиране за метода, по който се е стигнало до обещано име.

Тези минимални стъпки са част от стандартите за обезпечаване на гласност, бистрота и отговорност при провеждането на обществени назначения на висши държавни чиновници.

От института са уверени, че обединените старания на държавните институции могат да оказват помощ за " основаването на ефикасни, виновни и транспарантни институции на всички равнища ".

Повод за писмото е наближаването на датата 15 април 2019 година, когато изтича мандатът на ръководителя и членовете на Комисията за отбрана на персоналните данни. Те бяха определени от Народното събрание с решение от 15 април 2014 година (ДВ бр. 35/22.04.14 г.).

Председателят и членовете на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) се избират от Народното събрание по предложение на Министерски съвет, след извършена обществена процедура.

Процедурата за избор на ново управление на КЗЛД се състои от две етапи. Предложенията от Министерски съвет се гласоподават от Народното събрание. От БИПИ желаят номинациите от министерския съвет да бъдат направени обществено и транспарантно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР