От Австралия до Уелс, през Бразилия, Финландия, Тайланд, Япония, Холандия,

...
От Австралия до Уелс, през Бразилия, Финландия, Тайланд, Япония, Холандия,
Коментари Харесай

`Атлас на щастието` - околосветско пътешествие в търсене на вдъхновения

От Австралия до Уелс, през Бразилия, Финландия, Тайланд, Япония, Холандия, Русия и доста други страни, " Атлас на щастието " разкрива тайните на щастието и по какъв начин те могат да трансформират нашия живот.

Събрани са разбиранията за добър и пълностоен живот както в страни, които са в челната десетка на изследванията за показателя на благополучие, по този начин и в страни, които не попадат там. Да се срещнем с тях ще ни помогне да открием безчет нови способи да сме щастливи.

Настоящите страници без капка позор славят най-хубавите моменти от културата на всяка включена страна, както и най-изтънчените черти на националния ѝ темперамент.

Така че ето 33 аргументи да сте щастливи – музи, които ще ви изпълнят с вяра. Някои от концепциите са в несъгласие с други, тъкмо както традициите на някои страни са диаметрално противоположни на обичаите на съседите им. Но всичко това е в реда на нещата – всички сме разнообразни. Вземете това, което би ви било потребно. Четете! Вдъхновявайте се! И действайте!

ФЕДЕРЕРИЗЪМ

ШВЕЙЦАРИЯ

Federerism (съществително), характерна фи­ло­со­фия и идеология, наречена на името на тенисист номер 1 в света Роджър Федерер, само че показателна за швейцарската нация като цяло. Термин, който показва надзор, точност, атлетизъм, усърдие, ред и порядък, непорочност – качества, въплъщавани от родения в Базел професионален тенисист и споделяни от сънародниците му като цяло.

Швейцария, земята на шоколадите „ Линд “, на банките, на часовниците и в последно време на Тина Търнър, в течение на десетилетия е обявявана за най-щастливата страна в света. Но никой не е напълно сигурен за какво – минимум швейцарците. Планинска страна без изход на море, с четири публични езика, двайсет и шест кантона и 7,8 милиона население, Швейцария е дала на света такива фундаментални изобретения като велкрото, мюслито и ароматизаторите за тоалетна „ Дък “. Дала е и двайсет и пет Нобелови лауреати и най-великия тенисист в историята. Ето го и Роджър Федерер – мъж, ентусиазъм и квинтесенция на всичко, което е велико в Швейцария. 

– Естествено ние, швейцарците, се гордеем с Федерер, само че не се хвалим с него. Всъщност ние не се хвалим с нищо – споделя Щефан от Цюрих.
Говорим си в един зимен вторник, когато аз се боря с противен бронхит и се мъча да се отърся от сънливостта, заболяването и възприятието, че всеки ме съди за нещо. Английската ми несръчност се усилва още повече от невъзмутимата, спокойна и толкоз швейцарска личност на Щефан, а той наподобява по този начин овладян, че аз внезапно стартирам да се държа напълно в стила на Хю Грант в „ Четири сватби и едно заравяне “.
– Много сме практични – ми споделя той, ако към момента не съм го схванала. – Имаме сигурност, непоклатимост, открити полемики и почти задоволително от всичко.
Обяснява ми, че безработицата е ниска, налозите са ниски, само че качеството на опазването на здравето, както и „ животът по принцип “ са на високо равнище.
– Освен това имаме планините – прибавя той. – И е чисто. Нещата работят. Имаме добра народна власт и сме релативно богати…
Това е един метод да се изясни Швейцария. Другият е да се обърне внимание, че сега страната е осма в света по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и швейцарските банкови сметки са именити. „ Доволни сме “ е всичко, което можеш да изкопчиш от Щефан, когато стане дума за дълбоките джобове на страната му. Но да се приказва за „ зелено “ безспорно е пошло, а и швейцарците не парадират с благосъстоянието си.
– Вместо това те излъчват спокойна убеденост – споделя Дикън Бюис, сътрудник публицист и създател на „ Швейцария от вътрешната страна “, който живее в Берн през последните тринайсет години. – Не обичат блясъка, а на перченето се гледа с неприятно око. Наясно са, че имат доста висок стандарт спрямо останалата част от света – изключително когато гледат към Англия или Съединени американски щати – прибавя той. – Швейцарците са изцяло удовлетворени от качеството на живот в страната си и с цялостно право.
Като нация те са забележителни в подготовката, реда, контрола, последователността и способността да се ангажират, както и да жънат плодовете от работата си. Прилагат на процедура това, което почитателите на тенисзвездата по целия свят назовават Федереризъм.
Независимо дали се интересувате или не от спорта (за сведение аз не се интересувам: тичай след топката, не тичай след топката, нищо не разбирам…), надали можете да оспорите обстоятелството, че Роджър Федерер е класа. Като оставим настрани прелестната му коса и възхитителната му лоялност към топлите спортни жилетки, той е свръхестествено спокоен на корта – не ръмжи и за благополучие е ваксиниран против мачо перченето, в което се впускат множеството от мъжете тенисисти. Освен това има прелестни обноски и един звукорежисьор, който неотдавна е работил с „ Роджър “, ми сподели, че звездният тенисист се е ръкувал с всеки, гледайки ги в очите от самото начало и след края на записа е благодарил на целия екип („ огромна необичайност “).
– Беше облечен с жилетка от най-меката и качествена вълна, която в миналото съм виждал, и миришеше в действителност, но в действителност хубаво… – ми споделя моят разузнавач.
Всеки, който се е срещал с Федерер, приказва за неговото умерено държание, учтивост и професионализъм, като мнозина загатват и хубавият мирис, който се носи към него.
Много добре знам, че Федереризъм не е дума, която ще намерите в речниците „ към този момент “, само че това е моята книга и ще присвоя термина, употребен от почитателите на тенисиста, с цел да обобщя цяла една нация, щом по този начин ми се желае (както пее Лесли Гор). Швейцарците по принцип заобикалят драмата в интерес на благоприличието (и постоянно също миришат хубаво, по мой опит).
– Обикновено са възпитани и сдържани – споделя Дикън. – Навън може да е минус седемнайсет, само че един швейцарец или ще каже единствено, че е „ малко студено “, или въобще няма да го спомене.
Обратната страна на това обаче е, че швейцарците са прекомерно резервирани.
– По едно време бях шеф на книжарница и когато трябваше да върша годишните оценения, беше същински призрачен сън да накарам чиновниците да ми опишат за своите достижения – споделя ми Дикън.
Защото Федереризъм е да си непретенциозен.
За дълги интервали Р-Фед е работил без треньор, който да му споделя какво да прави, и въпреки всичко неведнъж е печелил шампионатите от Големия шлем. Бившият му треньор Пол Анаконе е споделил на пресата, че се съмнява напускането му да повлияе на играта на огромния тенисист, тъй като „ величието не може да бъде спряно “, а звездният състезател се е усъвършенствал в това да си е самичък стопанин. Освен невзискателност Федереризмът значи надзор, а швейцарците обичат те да управляват нещата. Швейцария е страната, осъществила най-близкото сходство на директна народна власт, като елементарните жители имат правото да оферират конституционни промени и референдуми за всеки нов закон. Правителството е непрекъсната коалиция от четири партии, само че никой политик не може да изиска смяна в законодателството без единодушието на жителите, като двайсетте и шест кантона са релативно самостоятелни.
– В Швейцария такова нещо като английския референдум за излизане от Европейски Съюз не би могло да стане по искане единствено на един човек – споделя ми Дикън, – тъй като тук хората първо би трябвало да решат дали въобще би трябвало да има референдум или не, след това всички да гласоподават за или срещу в него, след което могат да решат дали да има втори референдум.
Пряката народна власт значи, че държавното управление и Народното събрание вземат единствено към 80 % от решенията и всеки жител взе участие в политическия развой. Понякога това може да се окаже компликация.
– На всеки три месеца гласуваме по редица въпроси, един от които сега е – отново ли!? – нова трамвайна линия в Берн – споделя ми Дикън. – Всеки има думата даже и на работното си място и вземането на решение може да отнеме и три часа. Но наподобява това ударение върху правото на избор поддържа швейцарците щастливи.
Швейцарският икономист Бруно Фрей е изследвал връзката сред народна власт и благополучие и е открил, че хората, живеещи в райони, където има максимален брой референдуми, са по-щастливи и се усещат по-овластени. Швейцария е също по този начин дом на „ Dignitas “, въпреки да е противоречиво, че подкрепеното самоубийство е най-великият образец за персонална народна власт.
Следва какаото. Швейцарският шоколад се радва на обичта на целия свят и има даже съмнение, че евентуално триптофанът – вещество в шоколада, което предизвиква освобождение на серотонин в мозъка – е виновен за високото равнище на благополучие в Швейцария. Дори елитните спортни експерти го ядат, а предходната година по време на Австралийския шампионат Федерер споделя на публицист: „ Обичам да похапвам шоколад… обичам шоколадовите си сладкишчета, не мисля, че са нещо неприятно. “ Но съгласно „ науката “ човек би трябвало да изяде няколко кг шоколад, с цел да одобри задоволително триптофан, че да провокира изблик на серотонин в мозъка и въпреки страната да има най-високи продажби на шоколад в света, огромна част от тях е за експорт. Така че да забравим бонбоните „ Линд “ и да се върнем към русокосия вид. Към Роджър в действителност.
Роджър Федерер към този момент е спечелил много шампионати от Големия шлем, когато на трийсет и пет годишна възраст взема решение да работи върху бекхенда си. Вече е победител (в живота…), само че желае да се бори за нова, персонална победа – стремейки се както постоянно към съвършенство. Насърчавайки другите да възприемат тази работна нравственос, той споделя: „ Няма метод да се заобиколи къртовската работа. Просто я приемете. “ Други скъпоценни бисери за вашата мотивационна чаша включват: „ Трябва да вършиме саможертви и да полагате старания за от време на време дребна премия, само че би трябвало да знаете, че в случай че вложите вярното изпитание, премията ще пристигна “ и „ Когато си добър в нещо, превърни го във всичко за себе си. “ И тъкмо както Федерер отхвърля самодоволно да лежи на остарели лаври, по този начин и всеки швейцарец обича да е квалифициран за всяка опция. Освен дето са страхотни с армейските ножчета, те имат и наложителна военна работа за всички физически способни мъже и вършат танкови тренировки като подготовка за вероятно нахлуване – без значение от обстоятелството, че Швейцария е общоизвестна с неутралитета си и не се е въвличала във война от 1847-а година Федереризмът значи да си претенциозен – вземете швейцарските часовници да вземем за пример, които са висша класа в точността. Швейцария е известна и с чистия си въздух, чистите улици и пунктуалността.
– Това не е просто факсимиле – споделя ми Дикън. – В Англия се счита, че влакът е просрочен, в случай че се движи с повече от 10 минути забавяне, в Швейцария е три минути. И влаковете идват в точния момент в 88 % от случаите.
Защото, когато сте Швейцария или Роджър Федерер, се задачите високо.
Феререризмът значи да внимаваш от самото начало и най-важното, да си зает напълно. Защото, когато си вложил здрав труд и си се подготвил вярно, можеш да си позволиш да се пото­пиш сега. Големите спортисти би трябвало да са наясно какво става към тях – в психически и прочувствен проект, както и в тримерен. Швейцарците, без значение от привързаността си към пунктуалността и спазването на разписанията, са доста положителни във вживяването сега.
– Не обичат да бързат или да се тормозят, че би трябвало да са някъде другаде – споделя Дикън, – прави им наслаждение да правят всичко постепенно, да изпитат какво е.
Психолози от Харвард са разкрили, че способността да оставаш зает и да живееш тук и в този момент се отразява удобно на психическото ни здраве и ни поддържа щастливи. Предимствата на Федереризма.
Когато приключат с мирисането на розите, респективно на сънародниците към себе си, швейцарците стават дейни.
– Карат ски, вървят на походи в планините и множеството швейцарци усещат дълбока връзка с природата – споделя Щефан.
Федерер обича и двете и ги прави с самоувереност, това единствено за ваша информация (благодаря ти за фотосите, Гугъл…), постоянно съпроводен от брачната половинка си, която е някогашна професионална тенисистка, и четирите им деца (ЧЕТИРИ!) Доказано е, че близостта с природата и упражненията навън ни вършат по-щастливи, тъй че Федереризмът диктува всички да вземем ежедневната си доза и от двете. Точка за Роджър и швейцарците.
И най-после, Федереризъм значи поредност. Няма никакъв смисъл да си ослепителен един ден и ненужен като мок­ра забрадка на идващия. Швейцарците от години споделят на всеки „ добре сме, благодаря за вниманието “ и рапортуват непроменливи равнища на благополучие в социологическите допитвания, без значение дали те са на френски, немски или италиански. Умните, триезични швейцарци! Те са консервативна – някои споделят „ тесногръда “ – тайфа, за която традицията е тъкмо толкоз значима, колкото и новостите. И въпреки да са възприели някои знаци на актуалния живот (като велкрото например…), неделята към момента е свещена и магазините не работят, като времето е отдадено на фамилията. Безупречно учтиви са, резервирани и богати, само че не показно. Федерер е рекламно лице на „ Ролекс “, само че постоянно избира техните по-скромни часовници и наподобява „ богат, само че не показно “, както споделя звукорежисьорът. Когато през 2003-а година уредниците на Швейцарското намерено състезание по тенис търсели подобаващ подарък за спортната звезда и мултимилионер Федерер, с цел да го поздравят за достиженията му, най-после се спрели на крава. Федерер бил толкоз вежлив и им благодарил по този начин разточително с лице, на което било изписано „ Крава! Точно това желаех! “, че няколко години по-късно му подарили втора.
Да се изповяда Федереризъм значи да имаш положителни маниери, дисциплинираност, майсторство и да контролираш всички променливи, тъй че да не оставиш съвсем никакво място за неточност. Това е метод на живот, който, като се изключи че е въодушевяващ и изпълним, е също и добра конвертируема валута – плюс това не е наложително да се интересуваш от спорт. Гейм, сет, мач и Федереризъм.

КАК ДА НАПРАВИМ ФЕДЕРЕРИЗМА ЧАСТ ОТ НАШИЯ ЖИВОТ:

1. Станете положителни, но в действителност положителни в нещо… след това не се хвалете с това. Винаги бъдете учтиви. Към всеки.

2. Подгответе се за всяка опция. Може да не вземате швейцарското си ножче всеки ден, само че може да приведете делата си в ред, да планирате напред, да си приготвите обяд в кутия, да сложите нещо в килера за идващия
уикенд, да запишете на лист задачите в кариерата си и да определите какви стъпки са нужни, с цел да ги постигнете.

3. Потъвайте сега – когато сте добре готови, може да играете играта с умеене и пристрастеност, без боязън, че нещата ще се объркат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР