От Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) очакват през

...
От Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) очакват през
Коментари Харесай

АИКБ: Ръстът на инфлацията може да ни спъне за еврозоната

От Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) чакат през 2019 година брутният вътрешен артикул (БВП) на България да реализира растеж в размер на 3,8% . Общите разноски на работодателите за един отработен час на наетите лица в страната да набъбнат с 8,4%. Информацията за догатката, както и рекомендациите на бизнеса, бяха изпратени до медиите.

Очакването се основава на разбор на статистически данни, данни за потенциала на българската стопанска система, упованията за развиване на пазара на труда в България и резултатите от годишната анкета измежду компаниите, които членуват в АИКБ.

От бизнеса са обезпокоени от растежа на инфлацията . Те предлагат да се поддържат нужните макроикономически индикатори за приемането на България в ERM II.

" АИКБ показва своето безпокойствие от размера на инфлацията за последните две тримесечия, както и от нейния увеличаващ се ритъм на напредък. Ако не бъдат взети ограничения в посока на ограничение на размера на инфлация, България рискува в интервала до приемането и в интервала на престой в механизма ERM II да не отговори на формалните условия за приемане в еврозоната във връзка с инфлацията . За страдание, поради валутния ръб страната ни на процедура е лишена от инструментариума на паричната политика и политиката на лихвените проценти ", написа в рекомендациите на бизнес асоциацията.

Същевременно 55% от интервюираните представители на бизнеса чакат през 2019 година продажбите на предприятията да набъбнат, а 32 % - че ще се запазят равнищата от актуалната 2018-та година . За предстоящите финансови резултати през 2019 година 47% считат, че ще усилят облагата си през идната година, до момента в който 36% са декларирали, че ще доближат размера, осъществен през 2018 година

Мнението на работодателите е, че идващите години са подобаващи за промяна в държавната администрация и за редуциране на чиновническия уред . В интервал на напредък на стопанската система, в който във всички браншове на бизнеса се регистрира недостиг и липса на фрагменти, освободените от държавната администрация чиновници ще бъдат наети от действителния бранш. Това ще поддържа българския бизнес, ще облекчи държавния бюджет и няма да се отрази на равнището на безработицата в страната, пишат в рекомендациите си от АИКБ.

Оптимистични са упованията за растеж на възнагражденията в частния бранш и разкриването на нови работни места. Над 60% от мениджърите, взели участие в анкетата, са показали, че в техните компании се чака нарастване на заплатите. 40 % от тях считат, че ще разкрият нови работни места . Същият % - към 40% от мениджърите имат намерение да усилят вложенията в бизнеса си.

В съпоставяне с упованията на бизнеса година по-рано има по-занижени упования, означават от работодателската организация.

Всеки втори от интервюираните мениджъри смята, че минимална работна заплата би трябвало да е в размер на 510 лева или по-ниска . 60% са дали отговор, че оптималният застрахователен приход би трябвало да се резервира в размер на 2 600 лева

Като пречки пред по-сериозен стопански растеж индустриалците виждат дефицита на работна ръка, административно определяната минимална работна заплата и осигурителни прагове . Липсата на действително електронно ръководство също спъва развиването на бизнеса.

От Асоциацията на индустриалния капитал припомниха своите рекомендации към държавното управление за сформиране на Бюджет 2019 . Те упорстваха за реалистично обмисляне на бюджетните доходи и нулев бюджетен недостиг. Бизнесът желае и ускорение на промените в някои министерства, както и в областта на пазара на труда, образованието, енергетиката, правосъдната система, опазването на здравето, сигурността и пенсионното обезпечаване.

От АИКБ още веднъж акцентираха, че са срещу административното установяване на минималната работна заплата , повишението на оптималния застрахователен приход. Те не утвърждават и повишението на размера на обществените помощи и компенсации за здрави хора в работоспособна възраст.

В своите рекомендации от Асоциацията обръщат внимание на неналичието на добре готови фрагменти и административното предписание на минималните осигурителни прагове.

Изключително нужна е промяната във висшето обучение, подчертават от АИКБ. Подкрепят увеличение на парите за просвета.

Бизнесът предлага по-реалистично обмисляне на бюджета .

От АИКБ считат, че през 2019 година позитивен резултат върху бюджетните доходи ще има упования стопански напредък (около 4 % ), увеличените трудови хонорари (10 % в бюджетната сфера и към 10 % в частния сектор), което ще окаже директен резултат върху бюджета - с повече доходи от налози върху приходите и индиректен резултат - с по-голямо ползване и надлежно - растеж на Брутният вътрешен продукт.

Положителен резултат за бюджета ще имат и по-високите доходи от мита, акцизи и Данък добавена стойност поради предстоящите по-високи цени на петрола и всички енергоносители , както и поради упования растеж на инфлацията. Бюджетните доходи не би трябвало да бъдат подценявани, каквато процедура има в последно време ", пишат в рекомендациите си от бизнеса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР